Хиляди украинци се поклониха на Св. Богородица. Чакат чудо

Годишно шествие до Почаевската лавра

Хиляди украинци се поклониха на Св. Богородица. Чакат чудо | StandartNews.com

Тържествено богослужение събра хиляди енориаши на Украинската православна църква (УПЦ)   в Почаевската лавра, за да почетат чудотворния образ на Божията майка, въпреки че местните власти и представители на Православната църква на Украйна (ПЦУ) блокираха пътища и издигнаха барикади, съобщи Съюзът на православните журналисти (СПЖ) на Украйна, цитиран от ТАСС.

Службата в Преображенската катедрала на Лаврата е била водена от киевския митрополит Онуфрий. 

"Днес в Почаев хиляди вярващи се молиха заедно с предстоятеля. И това е в самото сърце на Западна Украйна. Въпреки яростната пропаганда срещу "московските попове", хората отиват при тях", се казва в изявлението на СПЖ в "Телеграм".

Всяка година в Украйна в навечерието на празника на Почаевската икона на Божията майка, който се чества на 5 август, се провежда религиозно шествие до Почаевската лавра, отбелязва ТАСС.

Тази година обаче властите в западните области забраниха провеждането на масови религиозни прояви през лятото "извън религиозните сгради" по "съображения за сигурност".  

В последно време Украйна води активна кампания срещу УПЦ, допълва ТАСС. По нареждане на президента Володимир Зеленски правителството подготви и внесе в парламента проектозакон, целящ нейната забрана. 

Властите правят всичко възможно, за да пререгистрират религиозните общности на УПЦ и да ги поставят под юрисдикцията на ПЦУ, която беше създадена през 2018 г. и по-късно получи автокефалия от Константинополския патриарх Вартоломей, но не беше призната нито от Руската православна църква, нито от УПЦ.

От началото на април тази година Службата за сигурност на Украйна е започнала над 60 наказателни дела срещу свещеници от УПЦ, на 17 духовници са наложени санкции, а 13 йерарси са лишени от гражданство.

Ръководството на ПЦУ си е поставило за задача да отнеме от каноничната църква два от най-големите манастири в Украйна - Киевско-Печорската и Почаевската лавра, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай