Удрят Сирия с ракети до дни

Турция и Германия готови да участват, Асад предупреди, че ще стане като във Виетнам

Удрят Сирия с ракети до дни | StandartNews.com

Сирия може да бъде ударена от британски или американски бойни кораби до дни. Те обаче планират да изстрелят само ракети, с които да сплашат президента Башар Асад, и нямат намерение да започват мащабна война в страната. Това разкриват източници от британската и американската армия, цитирани от в. "Дейли мейл".

Планът бил обсъден по време на 40-минутния телефонен разговор между президента на САЩ Барак Обама и британския премиер Дейвид Камерън преди дни. Американският военен министър Чък Хейгъл заяви, че Обама е поръчал на Пентагона да се подготви за всякакви варианта.

Очаква се до края на седмицата да бъде изяснен списъкът с целите, които ще бъдат ударени, и до 10 дни ударът може да стане факт, твърдят запознати. Вероятно ще има нападение с крилати ракети от бойни кораби, вместо бомбардировки от самолети. По този начин западните сили ще се опитат да избегнат сложната система за противовъздушна отбрана на Сирия, предоставяна от Русия. Вестник "Ню Йорк таймс" посочва, че в Белия дом има списък с евентуални мишени за удари в Сирия, включващи както обекти с химически оръжия, така и правителствени обекти, като изборът ще зависи от президента на САЩ. Вероятно атаката ще бъде извършена от британски и американски бойни кораби край бреговете на Сирия. Според запознати британския флот в региона вече се подготвя за акцията, а САЩ са изпратили в Източното Средиземноморие четвърти кораб, натоварен с балистични ракети. Британска подводница също се намирала във водите около Сирия. Плановете обаче били въздушният удар да е еднократен, да порази важни обекти и да сплаши Асад, а не да се започва мащабна военна операция в Сирия.

Въпреки че няма оповестено официално решение за удар в Сирия, изказванията на световните лидери по въпроса станаха все по-остри. Британският външен министър Уилям Хейг отново посочи, че не изключва никакви варианти за намеса в размирната страна, и посочи, че няма нужда от решение на Съвета за сигурност на ООН, за да се предприеме атака. "Възможно ли е да се отговори на химическите оръжия без пълно единство в Съвета за сигурност на ООН? Бих казал да", заяви министърът пред Би Би Си. Премиерът Дейвид Камерън пък си прекрати предсрочно ваканцията в Корнуол, за да участва в спешна среща за Сирия. Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че Турция е готова да се присъедини към международна коалиция срещу Сирия. Германия също обяви, че ще подкрепи военна акция в Сирия, ако бъде потвърдена употребата на химически оръжия от режима.

Американският военен министър Чък Хейгъл обаче заяви днес, че САЩ биха предприели действия срещу Сирия единствено в координация с международната общност и в рамките на международното право. Хейгъл отказа да обсъжда военните възможности, които се обмислят от Белия дом.

Сирийският президент Башар Асад отговори агресивно на заплахите на Запада от военна акция. "Ако някой мечтае да превърне Сирия в марионетка на Запада, това няма да стане", заяви той в интервю за руския всекидневник "Известия". Сирийският президент отрече неговият режим да е извършил нападение с химическо оръжие. "Такъв род обвинения са изключително политически, а причина за тях станаха поредицата победи на правителствените сили над терористите", каза Асад. "Това е безсмислица: първо да се предявяват обвинения, а едва след това да се събират доказателства. И с това се занимава най-силната страна (в света) - САЩ", посочи още Асад пред руския вестник. Асад предупреди също, че американска военна намеса в Сирия е обречена на неуспех. "Провал очаква САЩ, както беше във всички предишни войни, като започнем с Виетнам, та до днес", заявява Асад на въпрос какво ще се случи, ако Вашингтон предприеме удари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай