Удариха Коза ностра в Палермо и Ню Йорк

Операцията е срещу клана Индзерило в в Палермо и базираната в Ню Йорк фамилия Гамбино

Удариха Коза ностра в Палермо и Ню Йорк | StandartNews.com

Полицаи в Италия и САЩ започнаха координирана операция срещу големите престъпни фамилии, опитващи се да възстановят влиянието на мафията в Сицилия, предадоха "Ройтерс" и ДПА.

Над 200 полицаи, включително служители на американското ФБР, са арестували 19 души днес, съобщават италиански следователи. Операцията е била насочена срещу клана Индзерило в сицилианската столица Палермо и базираната в Ню Йорк фамилия Гамбино.

Сред арестуваните е кметът на градче близо до Палермо, обвинен в сговор с мафията. Конфискувани са 3 милиона евро предполагаеми активи на организираната престъпност.

Сицилианската организирана престъпна група, станала известна с името "Коза ностра", се променяше постоянно след смъртта на страховития бос на босовете Салваторе Риина, който умря в затвора през 2017 г. след четвърт век зад решетките. През 80-те години Риина започна мафиотска война на средиземноморския остров, принуждавайки фамилията Индзерило да отиде в изгнание в САЩ. Собственият му клан завзе тяхната територия в предградията на Палермо.

От началото на века фамилията се опитва да си върне стария бизнес, сключвайки мир с бившите съперници и с подкрепата на силни съюзници в Ню Йорк, съобщава полицията.

"Разследването "Нова връзка" отбеляза силната връзка, създадена между "Коза ностра" в Палермо и организираната престъпност в САЩ, особено с могъщата престъпна фамилия Гамбино от Ню Йорк", се казва в полицейско изявление.

Гамбино е една от петте исторически фамилии на американската мафия в Ню Йорк. Нейни представители са били обвинявани в убийство, лихварство и незаконно разпространение на наркотици. През март смятаният за бос на организацията Франческо "Франки бой" Кали беше застрелян пред дома си в Статън айлънд, но не е известно дали убийството е свързано с напрежението в Сицилия.

Срещу задържаните днес са отправени серия от обвинения, включително членство в мафията, изнудване при утежняващи вината обстоятелства, измама и незаконна конкуренция, съобщава италианската полиция.

Някога всемогъща в Сицилия, "Коза ностра" беше изтласкана през последните две десетилетия. Много босове бяха изпратени в затвора, нейни предприятия бяха конфискувани, а много местни жители са готови да й се противопоставят. Въпреки това групата се опитва да си върне влиянието, предупреждават прокурори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай