Учителка дари 25 млн.евро за здраве

Едмонда Маризо оставила и към 3 млн. евро на болногледачката си

Учителка дари 25 млн.евро за здраве | StandartNews.com

Гимназиалната учителка по литература от Генуа Едмонда Мариза Кавана оставила 25 млн. евро за здравеопазването на съгражданите си.  Милостивата дама е пожелала в завещанието си по-голямата част от дарението да отиде за двете големи местни болници „Галера“ и „Газлини“, които да обновят с близо петнайсет милиона евро апаратурата си.

Благодетелката не е забравила и местните научно-изследователски институти, които работят в областта на онкологията, ортопедията, неврологията, травматологията и др. 

Мариза Кавана,  както била известна сред съгражданите си учителката по литература, починала на миналия 9 декември на 96 години. Но тогава за нея се сетили и й казали последно сбогом само нейните племенници и няколко от най-добрите й ученици. Сега за Мариза Кавана говори цяла Генуа.

 Иначе учителката, която била наследничка на аристократичен генуезки род, била много набожна, живеела самотно и скромно като монахиня, никога не се била омъжвала, нямала деца. И пестяла всяка стотинка, въпреки че била наследила от родителите си пари и доста скъпи имоти, които пък била завещала за сиропиталища.

Публикувано е  също щедрото завещание на Мариза Кавана, в което благородната дама отделя близо 3 млн. евро и на семейството на  болногледачката, която  се грижила за нея през последните десетина години.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай