Туск свиква извънредно заседание заради миграцията

Туск свиква извънредно заседание заради миграцията | StandartNews.com

Доналд Туск, председателят на Европейският съвет съобщи, че свиква за 12 ноември ново извънредно заседание на държавните и представителните ръководители от ЕС по въпросите за миграцията, съобщи Би Ти Ви.ю

Туск отбелязва, че основна цел на предстоящата извънредна среща ще бъде оценка на изпълнението на приетите мерки за справяне с кризата. Ще бъде отчетен напредъкът в преговорите с Турция по миграционните въпроси, ще бъдат оценени дейностите по прилагането на квотите за разселване, както и по работата на "горещите точки" в Италия и Гърция.

Една от темите в дневния ред е свързана с укрепването на сигурността по външните граници на ЕС. Председателят на Европейския съвет отбелязва, че темата за миграцията ще залегне и в дневния ред на заседанието на европейските лидери през декември.

От април насам се състояха пет заседания на държавните лидери в ЕС, посветени на миграцията, като едно от тях бе организирано от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Словения
Същевременно Любляна се оплака, че ако контролът по външните граници на ЕС не стане ефективен в скоро време и огромната миграционна вълна продължи, Словения ще се сблъска с неконтролируем брой мигранти.

Проблемът би станал още по-тежък, ако Германия и Австрия започнат да ограничават приема, заяви на пресконференция премиерът на страната Миро Церар.

В подобен случай Словения ще засили контрола по шенгенската граница, което ще включва използване на физическа преграда, дори ограда, ако е необходимо, добави той.

Във връзка с критиките за недостатъчните грижи за бежанците, премиерът каза, че правителството приема справедливата критичност и коментари, и реагира, когато ситуацията може да се подобри.

Церар подчерта, че при такъв масов наплив е неизбежно да има отделни проблеми, но не се съгласи заради тях страната му да бъде обвинявана, че не полага усилия и че хората, грижещи се за бежанците, не правят всичко по силите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай