Турция се опита да спаси курса на лирата

ЕП може да прекрати финансовата помощ за Турция

Турция се опита да спаси курса на лирата | StandartNews.com

Истанбул. Турската централна банка се опита да спаси курса на турската лира, за което извади от резервите си и интервенира на финансовия пазар на 8 юли  2 милиарда и 250 милиона щатски долари, съобщи електронното издание на вестник Милиет.

В анализа по темата „Файненшъл таймс" обръща внимание на високите лихвени проценти в Турция на равнището от около 6% и извежда на преден план основния въпрос – дали те ще бъдат достатъчни за финансиране на големия дефицит по текущата сметка на страната в размер на 60 милиарда щатски долари.

"Изявленията на финансовото лоби и обременената политическа обстановка в страната очевидно поставят в изключително затруднено положение централната банка на Турция", заключава Файненшъл таймс.

Междувременно, стана ясно, че групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (ЕП) работи върху проектопредложение за прекратяване на финансовата помощ за Турция заради несъразмерно голямата сила, която властите използват срещу демонстрантите в страната.

Основният мотив е, че безвъзмездната финансова помощ от ЕС се трансформира в сълзотворен газ, използван за безразборни атаки срещу народа. Досега предложението е подписано от трима евродепутати – Ренате Зомер и Райнер Виланд (заместник-председател на ЕП) от Германия и от Жан-Пол Гузе от Франция (член на Комисията за икономическа и монетарна политика към ЕП).

Предложението, озаглавено „Използването на несъразмерно голяма сила от полицията при протестите на площад „Таксим", ще бъде внесено за дебати в пленарна зала на ЕП през есента.

През периода 2007-2013 година предвидената финансова помощ от бюджета на ЕС за Турция възлиза на 11,5 милиарда евро, досега страната е получила около 4,5 милиарда евро, посочва вестник „Милиет".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай