Турция и Гърция се оплакаха от американски „бръмбари”

Турция и Гърция се оплакаха от американски „бръмбари”  | StandartNews.com

И други държави писнаха за следенето на лични данни от страна на САЩ. След Франция, Турция и Гърция се оплакаха, че са били шпионирани.
Вестник „Катимерини" съобщава, че гръцкото посолство във Вашингтон и гръцката дипломатическа мисия към ООН са били наблюдавани от американците. Изданието се позовава на изтеклите документи на Агенцията за национална сигурност на САЩ, които разкри Едуард Сноудън.

В Турция също се оплакаха, че ги има в документите на Сноудън. Там пише, че САЩ са подслушвали безразборно своите съюзници, сред тях попада и държава като Турция. Става дума за много страни в Близкия и Далечния изток, в Европа и в Северна Америка. Сред тези страни в Европа изпъкват имената на Франция, Италия и Гърция; в Азия – Япония, Южна Кория и Индия; в Северна Америка – Мексико.Това съобщава телевизионният канал NTV. Американците са използвали кодови имена за обозначаване на операциите срещу Италия, Франция, Гърция и много други държави.

„Друга страна в списъка, чийто посолства са били тотално подслушвани, е Турция и това веднага се набива на очи. Прави впечатление, че списъкът на подслушваните страни, данните за който обаче се отнасят към септември 2010 година, не фигурират Великобритания, Германия и други западноевропейски страни", съобщава NTV.

Следените посолства и мисии от американската служба са 38. Сред тях е и представителството на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай