Турция арестува десетки полицаи за заговор срещу Ердоган

Турция арестува десетки полицаи за заговор срещу Ердоган | StandartNews.com

Истанбул. Турската полиция проведе втора вълна от арести на полицаи, задържайки най-малко 25 служители, заподозрени в извършване на незаконни подслушвания, съобщи държавната телевизия на страната, цитирана от АП.

Телевизия ТРТ съобщи, че полицейски екипи са щурмували полицейски квартири в Истанбул и в 13 провинции в цяла Турция във вторник, като са прибрали 25 свои колеги в ареста. Държавната Анадолска агенция каза, че полицията имала заповеди за арести за 33 души.

Миналия месец полицията задържа повече от сто служители в подобни нападения по обвинения в шпионаж и подслушване на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган и други официални лица. Повечето от тях по-късно са били освободени, но 31 са все още в затвора в очакване на съдебен процес по обвинения в незаконни подслушвания и подправка на документи.

Голяма част от задържаните са полицейски служители в източните провинции Ван, Хаккари, Батман, а също и в населените с кюрди югоизточни провинции Диарбекир, Шанлъурфа и др.

Операцията бе предприета в рамките на обвиненията, че полицейски служители, близки до движението Хизмет на бившия съюзник на турския премиер Ердоган мюсюлмански проповедник Фетуллах Гюлен, са създали паралелни структури в държавата, чиято цел е била сваляне на премиера Ердоган чрез антикорупционната операция на 17 декември м.г.

Ердоган заплаши,че ще изкорени движението и неговите хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай