Турците: Не се страхуваме от ковид, а от глада

Рекордна бедност в страната след най-тежкия локдаун без помощи

Турците: Не се страхуваме от ковид, а от глада | StandartNews.com

Турция прекратява най-тежкия локдаун от началото на пандемията COVID-19. Президентът Реджеп Тайип Ердоган вече обяви, че от 17 май страната ще започне да се връща към нормалния живот. Безпрецедентно строгите ограничителни мерки бяха породени от желанието на властите бързо да намалят статистиката на инфекциите, за да отворят бързо страната за туристи. В опит да спасят туристическия сезон обаче служителите напълно забравиха за собствените си граждани: поради карантинните ограничения мнозина останаха без печалба, натрупани дългове и, за да оцелеят, са готови да нарушат закона. Как най-строгата карантина от всичко, което беше обявено от началото на пандемията, се оказа за турците и как нейните последици ще се отразят на вътрешнополитическата обстановка - в материала на „Lenta.ru“ .

„Ние не се страхуваме от коронавируса, а от глада. На тях [властите] не им пука колко хора умират “, казва 40-годишният Мурат, който продава плодове в квартал Балат в Истанбул. "Каквото и да се случи, обикновено страдат само бедните и никой друг", отбелязва той.

Мъжът се оплаква: с всеки месец от пандемията доходите намаляват, цените растат, той получи заеми за пет деца, но властите със своите забрани просто не им позволяват да работят нормално.

Нещо повече, сегашното блокиране - от 29 април до 17 май - падна в един от най-активните търговски сезони: мюсюлманският свещен месец Рамадан.

Президентът Ердоган обяви пълна блокировка, след като в средата на април в Турция бяха регистрирани 60 хиляди заразени с коронавирус на ден, а на 21 април беше определен рекорд по смъртност на ден. Заключването беше обявено въпреки факта, че броят на случаите започна да намалява: към момента, в който забраните влязоха в сила, не повече от 40 хиляди боледуваха на ден.

Независимо от това, властите предприеха изключително сурови мерки: 24-часов полицейски час (преди това той беше наложен само през нощта и за няколко дни), затваряне на кафенета и ресторанти и забрана за движение между градовете без разрешение. Освен това всички пазари, хранителни магазини и други магазини на „несъществени стоки“ бяха затворени - беше разрешено да отидете за хранителни стоки само през деня и до най-близката верига супермаркети. В същото време лечебните заведения и производствените съоръжения, както и логистичните компании, продължиха да работят.

Комендантският час не беше задължителен за чуждестранни туристи. Това предизвика недоволство, тъй като на плажовете местните жители бяха глобявани за плуване, докато туристите спокойно се отпускаха наблизо. Забраната за продажба на алкохол също беше странна: според критиците това беше опит на държавата да наложи консервативни ценности на обществото.

Плаж в Анталия по време на заключване

Празен плаж в Анталия

Сега можем да кажем, че антикоронавирусните мерки въпреки това са се оправдали: през седмицата на блокирането броят на случаите е намалял наполовина и на 13 май вече са били само 11,5 хиляди. Много граждани обаче бяха недоволни от забраните на властите. И не става въпрос само за ограничаване на свободите им, а за бедност и глад.

В същото време цените на храните непрекъснато растат: в началото на 2021 г. жителите на пазарите трябваше да плащат за зеленчуци, плодове, яйца, масло и мляко с 27 процента повече от само преди шест месеца

Пандемията също нанесе сериозен удар: рязко намаля туристическият трафик поради коронавируса. Броят на пътуващите, посетили страната през 2020 г., е намалял с почти 16 милиона. Това доведе до факта, че туристическият сектор в Турция загуби над 10 милиарда долара през годината, а над 320 хиляди души загубиха работата си.

На този фон нивото на бедност е нараснало . Според Световната банка само за една година тя е нараснала с два процента: от 10,2 през 2019 г. на 12,2 през 2020 г. Бедността и гладът са ярко илюстрирани от разпределението на тонове картофи и лук сред населението: властите го извършиха малко преди въвеждането на последните ограничителни мерки.

Обявявайки "пълно блокиране", Ердоган не обяви нови мерки за подкрепа на малкия бизнес и населението. Хората бяха принудени да седят без работа в лицето на постоянно нарастващите цени. Предприемачите от курорта Алания споделиха отношението си към случващото се с „Lenta.ru“, чиито празни улици по-скоро създават впечатление за град-призрак, отколкото за популярно място за почивка.

Празна търговска улица в Истанбул

Празна търговска улица в Истанбул

Джемил Угур, собственик на пекарна:

„С тази забрана те направиха всички нещастни и в нужда. Никой не може да отвори магазин, не може да си свърши работата. Ако просто седя у дома, гладувам. Няма да мога да плащам наема.

На никого не му пука, че хората гладуват. В страната няма пари

Какво ще правят тези хора, когато затворят магазини? Как могат да си изкарват прехраната, докато седят у дома? Ако ни беше казано - „ще ви плащаме в зависимост от благосъстоянието на всяко семейство, докато тази болест приключи“ - бихме се съгласили. Но не би трябвало да е като сега.

Ихсан Улкер, собственик на магазин за млечни продукти:

„Наемът тук за всички е от 30 до 40 хиляди турски лири (до $ 4750). Общината не го намали по време на пандемията, но го увеличи.

Когато затворим магазините само за два дни, изхвърляме 500 килограма сирене. Влизаме в дългове и изпадаме в трудна ситуация. Този път хвърлихме всичко: масло, сирене, всичко това изчезна от плота.

Мога да изкажа съболезнования само на нашите занаятчии. Психологическото ни състояние е отвратително, силите ни се изчерпват. Пожелаваме само едно: правителството да отпише дълговете ни за наем, ток и вода. И ако не могат да направят това, нека оставят своите постове! Достатъчно! "

Беркант Юнер, собственик на ресторант:

„Преди 14 месеца имах ресторант с 23 служители, къща и кола. Сега къщата ми е заложена, колата е продадена, имам разсрочен план на заем, който не мога да изплатя. Затворен ресторант, натрупан наем - имам стотици хиляди дългове. Как ще живеем, ако се заключим у дома? Ако това продължи, хората ще бъдат на ръба на самоубийството. Как да намеря пари и да си изкарвам прехраната с тези затваряния? "

Емин Енер, управител на магазин:

„Мерките разочароваха търговската общност. През годината, предвид ограниченията във времето на пандемията, нашите търговци вече изпитваха трудности. Очакваха нещата да се подобрят леко с наближаването на Рамадан ...

По време на пандемия на всички длъжностни лица, политици и държавни служители се плаща, а търговците не правят пари, въпреки че разходите им не изчезват.

Искаме от нашите власти само местните търговци да могат да работят. Вирусът не се предава изключително в нашите съоръжения. Вирусът не съществува ли в големите чуждестранни магазини и само в малките местни? Изискваме подкрепа от правителството за местните работници. "

Мехмет Емин, собственик на хранителен магазин:

„Най-доброто време за търговия е точно преди Рамадан. Въпреки това, хората не можеха да правят бизнес миналата година поради ограниченията на пандемията, няма да могат да правят бизнес тази година. Гражданите ни не можеха да работят след началото на пандемията и имаше недостиг на туристи. Те страдаха поради факта, че магазините бяха затворени за дълго време през почивните дни поради ограничения. Търговците преминават през много труден период. Очакваме властите да се вслушат в гласа ни. ”

Някои политици също са съгласни с недоволството на предприемачите. Мерките на правителството бяха сериозно критикувани, по-специално в Републиканската народна партия (РНП), основната опозиционна сила в Турция. Както нейният член и бивш вицепрезидент Гюрсел Текин каза пред "Lente.ru", управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) много слабо подкрепя населението на страната по време на пандемията и настоящото блокиране дори не може да се счита за пълно.

Полицията арестува протестиращи срещу твърдо заключване в Истанбул

Полицията арестува протестиращи срещу локдауна

„Първо, това не е пълно затваряне. 61 процента от служителите са освободени от блокиране. По този начин двама от всеки трима работници продължават да работят - каза Текин. - Второ, пълното затваряне означава и пълна подкрепа. Целият свят го направи, Америка подкрепи своите граждани в размер на 27 процента от националния доход. "

Няма борба срещу епидемията: тя се прави така, сякаш върви. Всъщност - хаос и несигурност

Според Текин неговата партия „не би загубила 128 милиарда долара“. По-специално опозицията предлага парична подкрепа от най-малко 2000 лири (240 долара) на всяко домакинство в Турция за период от поне четири месеца, както и помощ на предприемачи с наем, каза той.

Но всъщност, както казва 38-годишният продавач на алкохол Yildiz в Истанбул, с подкрепата на властите там. Мъжът каза, че от началото на пандемията е получавал помощ два пъти: 500 и 700 лири (60 и 85 долара), което по никакъв начин не компенсира загубата на бизнеса му.

Тази ситуация принуждава хората да нарушават забраните. „Ако някой, когото познавам, дойде в къщата ми, ще му продам, защото в противен случай няма да печеля пари. Но ако сте непознат, аз ще откажа “, обяснява Йълдъз. И това въпреки факта, че глобата за нарушение е 30 хиляди лири ($ 3 600), това е повече от 10 пъти минималната месечна заплата.

Предполага се, че президентът Ердоган, обявявайки възстановяването на нормалното състояние на 17 май, е чул оплакванията. Той каза, че властите са наясно с проблемите на хората, чиято работа е пострадала поради пандемията, и са готови да ги премахнат. „Ще разрешим настоящите проблеми по същия начин, както преди 20 години, когато превърнахме Турция от крехка държава от политическа, икономическа и социална гледна точка в държава, която днес има глас в региона и света ", Каза Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган

Според държавния глава властите "са взели епидемията под контрол и ще предприемат стъпки за започване на контролирана нормализация" след Рамадан. Турският лидер отбеляза, че страната „е планирала да се отърве от тази напаст дори преди края на миналата година, но всички нови вълни на пандемията засегнаха целия свят“, и именно поради това трябваше да бъдат въведени нови ограничения . Президентът обясни, че планират да използват всички средства, включително ваксини, за борба с коронавируса.

Подобен план обаче изисква не само периодично заключване на хората у дома, но и провеждане на последователна кампания за ваксинация. Турция има проблеми с нея, отбелязва Гюрсел Текин. „Дори въпросът с ваксината не беше разрешен. Здравният министър каза, че има "проблем с доставките". Ердоган обяснява, че "няма проблеми с доставките". Турция не се управлява, а само се изтласква от хората. Управлението беше поставено на автопилот и те не разбират, че системата вече се е сринала и заедно ни водят всички до катастрофа “, каза той.

Отсъствието на национална кампания за ваксинация в Турция беше съобщено и от д-р Sebnem Korur Finkanci, председател на турската медицинска асоциация. „Ако нямате ваксина, няма да можете да провеждате кампания“, каза той, подчертавайки, че страната не използва целия си капацитет именно поради проблеми с доставките на лекарства.

В момента страната внася китайска ваксина от Sinovac (над 25 милиона дози) и от американско-германския консорциум Pfizer / BioNTech (4 милиона). Турция също подписа договор за доставка и производство на руския наркотик Sputnik V на нейна територия. Очаква се 50 милиона дози да започнат доставка през май.

Точните данни за доставките или производството обаче не се разкриват и гражданите са на практика в тъмнина, казва Финканчи. „За съжаление турците загубиха доверие в борбата на правителството срещу пандемията, защото много факти бяха скрити от обществеността и продължават да крият истината“, казва той.

Гюрсел Текин също смята, че населението има много въпроси за действията на сегашното правителство. „ПСР знае, че времето й ще свърши в деня, когато урната бъде поставена пред нацията“, каза политикът.

Има огромни проблеми във всички области, гражданите са разочаровани. Всичко е в ужасно състояние, включително икономиката; равнището на безработица е счупило исторически рекорд. (...) Веднага след като има избори, хората ще поискат да дадат отговор. Днес правителството е на власт, което хората не искат

Междувременно управляващата партия, ръководена от Ердоган, продължава да действа както намери за добре. Дали Турция наистина ще може да се измъкне от заключването здраво и безопасно - това ще покажат следващите месеци. Малко вероятно е обаче активният PR и ваксините срещу коронавирус да могат да създадат имунитет у турците от глад и бедност.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай