Турски танкове на границата с Гърция

Напрежението ескалира заради сондите в Източното Средиземноморие

Турски танкове на границата с Гърция | StandartNews.com

 

Ескалация на напрежението между Гърция и Турция - турските власти започнаха да преместват десетки танкове на границата със съседите си.

Причината е спорът за достъп до богатата на нефтови и газови залежи източна част на Средиземно море. Конфликтът за сондите за природните богатства всъщност не е нов и продължава с години, но според редица анализатори отношенията между двете държави отдавна не са били в толкова критична точка.

Две колони от военно оборудване, са пренасочени от югоизточната провинция Хатай към северозападната провинция Одрин, граничеща с Гърция, съобщава Ajans Haber като показва и кадри, близко до пристанището Искандер.

По-рано Турция предложи на Гърция да "съгласува" и да реши конфликта, възникнал в Източното Средиземноморие. Турският външен министър Мевлут Кавусоглу подчерта, че Анкара е отворена за диалог. Същевременно той упреква съседите, че съзнателно се опитват да провокира турската страна. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обаче смята точно обратното. Той заяви, че „Атина иска да гради мостове на мира и сътрудничеството с всички. Имаме подписани споразумения за морските граници с Италия и Египет, които напълно отговарят на международното морско право“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай