Турчин вкарва джихадисти в Европа (ОБЗОР)

Турчин вкарва джихадисти в Европа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Хасан ги криел в лодки до Гърция, вземал по 2500 долара за "бежанец"

Джихадисти от "Ислямска държава" са прекарвани в Европа, скрити в лодки заедно със сирийски бежанци, твърди каналджия в интервю за новинарския сайт Бъзфид Нюз.

Според каналджията, представящ се само с псевдонима Хасан, от лятото досега той е успял да прекара над 10 бойци на групировката "Ислямска държава" в Европа. За първи път някой твърди директно, че бойци на ИД са успели да влязат в Европа под прикритието на сирийски бежанци.

Хасан работи като каналджия повече от 3 години. Той взима по 2500 долара за всеки бежанец, когото превежда от Турция към Европа. Тези бежанци се натоварват на лодки до Гърция и от там се пренасочват към други страни. Хасан разказва относно бойците на ИД, които е прехвърлил в Европа, че всичките са били сирийци или иракчани, представящи се за бежанци. Според него тези хора си оставали лоялни на ИД и били готови да извършват нападения в Европа. "Само чакат заповеди от ръководството на ИД и тогава Европа ще види!", казва Хасан, който е 30-годишен. Той е бивш чиновник, семеен е отскоро. Националността му и градът, в който работи като каналджия, не се разкриват от съображения за неговата сигурност. Поради тази причина не може да се потвърди и автентичността на историята му. Каналджията разказва, че работил като такъв още преди избухването на войната в Сирия. Турция, освен граница със Сирия, има граници с Ирак и Иран и бежанците от дълго време я използват като врата към Европа, основно пътувайки по суша до Гърция и България и по вода до Гърция, Кипър и Италия. Този бум на бежанци скочи драстично с избухването на войната в Сирия. Турция е залята с 1,6 млн. сирийски бежанци в момента, предимно кюрди. По данни на европейската агенция за контрол на външните граници ФРОНТЕКС над 20 000 бежанци, предимно сирийци, са били вкарани незаконно от Турция в Гърция, България и Кипър през първите осем месеца на тази година.

Каналджията Хасан разказва още, че през лятото се запознал с представител на "Ислямска държава", който поискал да избяга в Европа. Когато стигнал в Гърция благодарение на помощта на Хасан, той му се обадил, за да каже, че ще трябва да помогне за прехвърлянето на още от "неговите хора". През следващите месеци представителят на ИД пратил на Хасан 10 клиенти, като всеки от тях платил с по 1000 долара отгоре от обикновената тарифа, за да пътува с лодка, натъпкана със сирийски бежанци, и да мине заедно с тях.

Друг каналджия, този път базиран в Истанбул, твърди обаче, че планът за прекарване на бойци на ИД в Европа е невъзможен, защото накрая тези хора ще бъдат хванати от властите при опит да получат убежище.

Трети каналджия от Турция смята, че Хасан действително е пратил 10 бойци на ИД от Сирия и Ирак в Европа, представящи се за "сирийски бежанци". Третият им колега разказва, че самият той е участвал в прехвърлянето на десетки предполагаеми джихадисти от ИД за Европа, но посочва, че нито един от тях не е признал открито пред него, че е боец от ИД. Пращането на бежанци за Европа е станало по-трудно и контролируемо благодарение на мерките, взети от турските власти.

Екстремистите със свои монети от злато

След като британският в. "Дейли мейл" съобщи преди два дни, че джихадистката групировка "Ислямска държава" се готви да въведе своя валута, се разбра, че тази валута ще влезе в сила през следващите месеци. Както във всичко останало, и при печатането на пари джихадистите официално ще се придържат към епохата на ранния ислям. Това се разбра от речите на лидери на "Ислямска държава" пред вярващи в Мосул и Ниневия през последните дни. Според "Дейли мейл" съобщенията за намерението на джихадистите да въведат своя валута са се появили в мрежите, позовавайки се на изявления на религиозни лидери в Мосул.

Валутата, която ще се нарича ислямски динар, ще се използва в завладените от бойците на "Ислямска държава" територии в Ирак и съседна Сирия.

Екстремистите са взели за образец монети от 630 г., сечени по времето на пророка Мохамед. Златната монета се наричала ислямски динар и тежала около 4.3 грама, а сребърната ислямски дирхам със същото тегло. Парите ще са само метални и няма да има купюри. Плановете на "Ислямска държава" да въведе собствена валута се базират на приходите от продажба на петрол от находищата на петрол в завзетите от силите на групировката територии, а също и от ограбване на банки, откупи за заложници и трафик на наркотици и антики. Само от продажбата на петрол на черния пазар ислямистите печелят около 2 милиона долара дневно.

В момента динарът е официална валута в Алжир, Бахрейн, Иран, Ирак, Йордания, Кувейт, Либия, Сърбия, Тунис и Македония. Там монетите не са от толкова благородни метали.

Признаха "Ислямска държава" за най-богата групировка

Действащата в Ирак и Сирия групировка "Ислямска държава" оглавява класацията на най-богатите терористични организации. Според израелската версия на списание "Форбс" тя има годишен доход от около 2 милиарда долара, което я поставя далеч пред нейните "конкуренти", предаде ТАСС. Според изданието, направило изследването, основните приходи на групировката идват от продажба на петролни продукти на черния пазар от контролирани от нея находища в Ирак и Сирия. По-рано беше съобщено, че само ежедневната печалба от незаконната продажба на петрол възлиза на 2 милиона долара. Цената на предлагания от "Ислямска държава" петрол се движи между 25 и 50 долара за барел, а на ден екстремистите добиват почти 30 000 барела. Освен това ислямистите заграбват в Ирак и Сирия културно-исторически ценности, които продават чрез посредници на тайни търгове в западни страни. На второ място в класацията се нарежда палестинското движение Хамас с годишен доход от 1 милиард долара, който идва главно от финансиране от държави от Персийския залив, както и от благотворителни организации и фондове. Сред десетте най-богати терористични организации са също така ливанската групировка Хизбула, афганистанските талибани, международната мрежа Ал Каида, сомалийската групировка "Аш Шабаб" и нигерийската "Боко харам".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай