Цената на Крим

Цената на Крим | StandartNews.com

Москва/Брюксел. Икономическото въздействие от анексирането на Крим от Русия може да вкара страната в остра рецесия тази година, дори ако Западът не въведе търговски санкции, предупреди в доклад, цитиран от Ройтерс, Световната банка в сряда.

Мрачната оценка е много по- негативна отколкото руските правителствени прогнози и дойде в ден, когато президентът на САЩ Барак Обама се срещна с лидери на Европейския съюз и НАТО, за да обсъдят как да се намали зависимостта на Европа от руските енергийни доставки и да се засили отбраната на източноевропейски съюзници, граничещи с Русия и Украйна.

Обама и лидерите на страните от Г-7 се споразумяха тази седмица да се въздържат от по -строги икономически санкции, освен ако президентът Владимир Путин не предприеме по-нататъшни действия, за да дестабилизира Украйна или други бивши съветски републики.

Руската икономика тази година може да се свие с 1.8 на сто.

В анализа се посочва още, че независимо от развитието на ситуацията глобалните рискове остават значителни и се наслагват върху продължаващата пазарна волатилност. При този сценарий на банката все пак за 2015 г. се прогнозира растеж от 2.1 на руската икономика.

Според по-оптимистичния втори сценарий, който също предвижда проблеми с ръста на БВП на страната, негативният ефект от кризата с Крим ще е краткосрочен и ще доведе до по-малък растеж през тази година - от 1.1 на сто и 1.3 на сто през 2015 г., коментира Биргит Ханзл, координатор за Русия в Световната банка.

В доклада се посочва още, че икономиката на Русия продължава да отслабва, което се вижда от постигнатия растеж през 2013 г. от 1.3 процента при 3.4 на сто за 2012 г.

Липсата на по-смели реформи доведе до ерозия в доверието на бизнеса и потребителите, което се превърна в решаващ фактор за промяна в очакванията на Световната банка за Русия.

В миналото липсата на значими реформи беше компенсирана от растеж, подхранван от инвестиционни проекти, непрекъснат растеж на заплатите в публичния сектор и приходите от износа на петрол.

Събитията, свързани с Крим обаче превърнаха проблема с доверието в криза на доверието и по-очевидно показаха слабостта на досегашния модел, на който се базира растежът.

През 2013 г. крехкото вътрешно търсене беше стимул за икономиката. След това обаче очакването, че частните инвеститори ще започнат през втората половина на годината да инвестират не се сбъдна. Липсата на подкрепящи растежа реформи и намаляващите печалби на компаниите навредиха на доверието на бизнеса и тласнаха надолу индустриалната и инвестиционната активност, пише в документа. потреблението остана основният двигател на растежа, подкрепено от бързия растеж на заплатите и кредитирането, но темпът на нарастване намаля над два пъти в сравнение с 2012 г.

"Структурните реформи трябва да бъдат възобновени, за да се преодолее настоящата криза на доверието и да се постигне стабилен растеж в дългосрочен план. За да се привлекат по-големи частни инвестиции трябва да се реши проблемът с неефктивността, която е характерна за местната икономика", коментира Михал Рутковски, директор на Световната банка в Русия. Според него е необходимо също да се насърчават иновативните бизнеси като се подобри качеството на регулаторната рамка, която да гарантира еднакво приложение на правилата за всички.

Според анализаторите на Световната банка е много вероятно Русия да продължи да прилага краткосрочни мерки за решаването на икономическите си проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай