Тръмп води Мелания на Тадж Махал

Индийци чистят паметника с дестилирана вода за първи път от 300 години

Тръмп води Мелания на Тадж Махал | StandartNews.com

 

Американският президент пристигна на първото си официално посещение в Индия. Доналд Тръмп и премиерът Нарендра Моди бяха хванати от камерите в сърдечна прегръдка при срещата си на летището, индийският министър-председател го посрещна с думите: „Гостът – това е бог“ , а до червения килим около тях индийки изпълняваха национални танци, съобщи Strana.ua.

Визитата на американския лидер, придружен от първата дама Мелания Тръмп, започна от Ахмедабад - родното място на индийския премиер. В делегацията са още дъщеря му Иванка Тръмп и зетят Джаред Къшнър.

Хиляди излязоха по затворените за коли улици, развявайки американски знамена, докато кортежът на Тръмп го откарваше до дома на легендария боец за независимост на Индия Махатма Ганди. Американският президент събу обувките си преди да влезе в дома на Ганди.  

Малко по-късно Тръмп заедно с Моди говори на митинг, организиран на най-големия стадион за крикет в света с над 100 000 места. Събитието преповтаря грандиозния митинг в Хюстън миналата година, на който двамата се появиха пред 50 000 индийци, а американският президент сравни Моди с Елвис Пресли, заради способността му да събира огромни маси от хора, припомни Ройтерс.

Очаква се визитата да даде нов тласък на двустранното сътрудничество след серията от наказателни мита, разменени преди време от двете държави. Индия се готви да купи 24 военноморски хеликоптери „Сийхок“, както и 6 ядрени реактори от Уестингхайус. Двустранните разговори ще се състоят във вторник в Делхи.

Преди това обаче Тръмп ще заведе Мелания на най-романтичното място на света – Тадж Махал в Агра. По-рано стана ясно, че в чест на високия гост индийците са започнали мащабно почистване с дестилирана вода на гробниците на най-известния си паметник, което се случва за първи път от 300 години. Река Ямуна, която е в непосредствена близост пък е получила допълнително 17 милиона литра вода също заради американската визита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай