Тръмп в Москва за Деня на победата? /ДОПЪЛНЕНА/

Американският президент е приел поканата на Путин, двамата разговаряха час и 20 минути

Тръмп в Москва за Деня на победата? /ДОПЪЛНЕНА/ | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп реагира положително на поканата на руската страна да вземе участие в честването на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война. Това заяви помощникът на президента Юрий Ушаков по телевизионния канал Русия-24 по време на срещата на върха на Г-20 в Осака, предаде ТАСС.

"Поканихме президента на САЩ да дойде при нас на 75-ата годишнина от победата във Великата отечествена война, на 9 май следващата година. Президентът на САЩ реагира много положително", заяви представителят на Кремъл.

"В това отношение се проведе разговор за това всяка страна колко е загубила по време на Втората световна война, чия роля е била решаваща, отбеляза се приносът на съветския народ за тази победа", добави Ушаков.

Срещата между Путин и Тръмп в петък в Осака продължи 1 час и 20 минути. В нейното начало двамата лидери отбелязаха, че преговорите могат да бъдат добър повод за продължаване на диалога по важните теми в бъдеще. Двамата се съгласиха, че подобряването на отношенията отговаря на интересите на двете страни, а също и на целия свят, се казва в разпространено от Белия дом комюнике.

"Не се намесвайте в изборите, моля!, обърна се Тръмп към Путин с шеговито изражение в началото на срещата, след като беше запитан от журналист дали ще повдигне въпроса за руска намеса в следващите президентски избори в САЩ, съобщи Ройтерс.

Путин продължи да се усмихва, докато слушаше превода на молбата на Тръмп, която американският президент повтори, сочейки с пръст към руския си колега.

"Смятам, че резултатите от тази среща ще бъдат отлични", каза Тръмп преди началото на разговора и отбеляза, че двамата ще имат много интересна дискусия, която ще включва въпроси като търговията, разоръжаването, протекционизма.

Путин заяви, че срещата му с Тръмп дава добра възможност за продължаване на диалога след последната им среща в Хелзинки през юли 2018 година. "Не мога да не се съглася с господин президента /на САЩ/, че има за какво да си поговорим", посочи Путин пред журналисти.

Двамата президенти са се договорили "двете страни да продължат дискусиите по модела за контрол над въоръженията през 21-и век, който, както по-рано заяви президентът Тръмп, трябва да включва Китай".

Те са обсъдили и "сегашното състояние на двустранните отношения", а също така "положението в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна".

За срещата разказа пред журналисти в Осака и руският външен министър Сергей Лавров. "Обсъдени бяха въпроси на стратегическата стабилност", каза той и уточни, че сред другите теми от дневния ред са били Сирия и Украйна.

В преговорите от руска страна, освен Лавров, са участвали първият вицепремиер и финансов министър Антон Силуанов, помощникът на президента Юрий Ушаков и прессекретарят на президента Дмитрий Песков. От американска страна са участвали държавният секретар Майк Помпейо, финансовият министър Стивън Мнучин, и. д. ръководител на апарата на Белия дом Мик Мълвейни, помощникът на президента по националната сигурност Джон Болтън и прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам.

В началото на срещата си с Путин Тръмп похвали "много добрите отношения" между двамата. Това стана на фона на тежката дипломатическа криза между САЩ и Русия заради Сирия и Украйна и подозренията за руска намеса в американските избори, отбелязва Франс прес.

Тръмп и Путин разговаряха за първи път от срещата си в Хелзинки през юли миналата година. Тя предизвика полемика, като американският президент бе упрекнат в САЩ, че е бил прекалено сговорчив с руския си колега, отбелязва още Франс прес.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай