Тръгва скандал! Криминални СМС-и между Урсула и Пфайзер

Омбудсманът на Европейския съюз с остра критика

Тръгва скандал! Криминални СМС-и между Урсула и Пфайзер | StandartNews.com

Омбудсманът на Европейския съюз разкритикува днес Европейската комисия за това, че не е разкрила текстови съобщения, които председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и директорът на компанията "Пфайзер" Алберт Бурла са си разменили преди сключването на сделката за ваксините срещу КОВИД-19, предаде Ройтерс.

"Липсата на особена реакция на това запитване за достъп до публична информация означава, че не е направен опит да се установи дали изобщо е имало такива съобщения. 

Това не отговаря на основателните очаквания за прозрачност и административни стандарти в ЕК", каза омбудсманът Емили О'Райли, която поиска също ЕК да провери отново за наличието на съответните съобщения и да отговори на препоръките до 26 април. "Омбудсманът заключи, че става въпрос за лошо управление", посочи институцията в изявление.

Сделката, сключена след преговори чрез текстови съобщения и телефонни разговори, както признава самата Фон дер Лайен в интервю за в."Ню Йорк таймс", е най-големият договор, подписван някога за доставка на ваксини срещу КОВИД-19, като ЕС се ангажира да купи 900 милиона дози ваксини на "Пфайзер"/ "Бионтех" с опция за покупка на допълнителни 900 милиона дози.

Стойността на сделката е 1,8 милиарда евро.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай