Тревога! Расте бързо броят на заразените в Африка

В 35 от 54-те страни има случаи, като общият им брой е 650

Тревога! Расте бързо броят на заразените в Африка | StandartNews.com

Все повече африкански държави затварят границите си, а разпространяването на коронавируса заплашва да превърне континента и населението му от 1,3 милиарда души в нов тревожен фронт на пандемията, предаде Асошиейтед прес.

"Преди десетина дни имахме около пет страни с вируса", каза Мачидисо Моети, директор на регионалния офис на СЗО в Африка, цитирана от агенцията. "Сега в 35 от 54-те страни има случаи, като общият им брой е 650. Това е крайно бързо развитие", заяви тя.

Първият случай на заразата в Субсахарска Африка бе обявен на 28 февруари, предава БТА.

По думите на Моети едва ли в Африка има голям брой неоткрити заразени, но тя призна, че на континента все още има недостиг от тестове за вируса. До понеделник в Африка ще бъдат разпределени 60 хиляди комплекта за тестване.

Понастоящем 43 африкански държави имат потенциал за тестове, докато в началото на епидемията те са били само две. Регионалният шеф на СЗО изказа безпокойство по повод забраната за пътуванията, които могат да попречат на доставките на необходими материали. СЗО обмисля създаването на хуманитарни коридори, добави тя.

Много африкански страни следват примера на Китай и други държави, като бързо ограничиха пътуванията. Сенегал затвори вчера въздушното си пространство, а Ангола и Камерун затвориха границите си по въздух, суша и море. Руанда е спряла за месец търговските полети. Островната страна Мавриций също не допуска пристигащи, след като е регистрирала първия заразен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай