Трънът в петата на Брюксел

Трънът в петата на Брюксел | StandartNews.com

Виктор Орбан периодично вбесява ЕС, но унгарците го харесват

От години, когато чуят името на унгарския премиер Виктор Орбан, повечето от колегите му в Европа подскачат като ужилени. Унгарският лидер е известен със склонността си да не се съобразява с волята на Брюксел, което обаче му печели симпатии в родината му. През последните месеци Орбан отново е в центъра на вниманието заради безпрецедентния брой бежанци, влизащи в Унгария - 350 000 за осем месеца. Унгарският премиер е известен с много прозвища и етикети. Лидерът на Европейската народна партия Жозеф Дол казва за него, че е "проблемното дете на ЕНП", но че го обича. Тези, които не са му особени фенове, го наричат "Виктатор", "Малкият Путин", популист и т.н. Някои анализатори го сочат като "Черната овца в ЕС" и "Кост в гърлото на Евросъюза." Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се обръща към него с думите: "Здравей, диктаторе!" Зад иронията и сарказма прозират недоволството и гневът на Брюксел от поведението на нестандартния унгарски политик.

Характеристиката на "Шпигел" за унгарския премиер е прекалено остра: "Глупав, нахакан, Орбан". Че е нахакан, няма спор. Но епитетът "глупав" съвсем не подхожда на Орбан, чиито сънародници за трети път са го поставили на премиерския пост в Будапеща. С такъв успех в ЕС може да се похвали само германският канцлер Ангела Меркел.

53-годишният политик е самородно унгарско явление, което се корени в манталитета на винаги непокорните унгарци, които не се подчиняват на натиск и диктат отвън, а отстояват националните си интереси. През 1989 г. в реч при първите си стъпки в политиката той призова СССР да изтегли войските си от Унгария, което стана през 1991 г. Сега обаче като премиер Орбан развива силни икономически връзки с Русия в енергийната област и търговията, защото смята, че това е в интерес на Унгария. Орбан е против антируските санкции на Вашингтон и Брюксел заради Украйна.

Политическата кариера на Виктор Орбан преминава през различни обрати. Той изучава идеологията на либерализма в Оксфорд със стипендия на Джордж Сорос. Малко по-късно обаче излиза от коловоза на този модел и става съосновател и един от лидерите на първата дясна партия в Унгария Фидес. Влиза в парламента като депутат на 27-годишна възраст, а през 1998 г. вече е най-младият премиер на Унгария и в ЕС. На изборите през 2002 г. Фидес не успява да събере повече от 40 процента и на власт за два поредни мандата идват социалистите, успели да обединят всички леви сили в страната. След осем години в опозиция, когато той заема поста зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП, през 2010 г. отново триумфално се връща на власт с абсолютно мнозинство от две трети. Именно оттогава започва най-тежкото му противоборство с Брюксел както по проблемите на вътрешната политика, така и за външнополитическите ходове на Будапеща. Той предизвика раздразнение в Брюксел и въобще на Запад с концепцията си за "нелибералната демокрация". Защото в рамките на тази доктрина, която се прилага в Русия, Китай, Индия и други страни, унгарският премиер засили държавния контрол върху банките и медиите. Успя също да намали депутатите в парламента от 400 на 200.

През пролетта на 2014 г. Фидес пак спечели парламентарния вот, като причините за успеха на дясната партия бяха точно в предприетите от Орбан популярни икономически и социални мерки през мандата му от 2010 г. насам. Той спази предизборното си обещание да намали цената на тока, газа и водата с 25% за домакинствата и 11% за бизнеса. Правителството наложи контрол върху банките, повечето от половината от капитала на които сега е държавен. Спасени бяха милион кредити на унгарци във филиали на швейцарски банки, които при промяна на валутата трябваше сами да плащат разликите. Държавата се пребори с монополите и започна да изкупува германските и френските дружества в енергетиката, така че частният капитал да не овладява изцяло икономиката. Тази политика обаче не прогони чуждите инвеститори, както предричаха критиците му в Брюксел. Само за година инвестициите се увеличиха с 22%, докато в други източноевропейски държави се наблюдава отлив в тази област. Политиката на "Отваряне на Изток" към Русия, Китай, Индия и други страни доведе до ръст на износа на страната. Създадени бяха 400 000 нови работни места, покупателната способност на населението нарасна с няколко процента, а инфлацията е най-ниска за последните 40 години. Мерките срещу чуждите банки и монополите предизвика гняв в Брюксел. Не се сбъднаха прогнозите, че "орбаномиката", както бяха наречени радикалните мерки на унгарския премиер, ще се провали.

Сега, когато в Унгария са навлезли вече 350 000 мигранти, насочващи се главно към Австрия и Германия, а още хиляди обсаждат страната и бежанският поток няма изгледи да спадне, Орбан критикува Брюксел, че ЕС нехае за голямата драма на Унгария. Той заявява, че не е срещу имигрантите, но малката му страна не може да приема огромни групи хора с друга религия и култура, които освен това създават големи икономически и социални трудности на унгарците. "Унгария не е виновна за проблемите, предизвикали бежанския поток.", казва Орбан. Според него, който е забъркал кашата в Близкия изток, трябва да си я сърба, а не да я пробутва на други държави. "Милиони бежанци ще залеят Европа. Ще се промени обликът на континента. Ще бъдат нанесени огромни финансови щети на европейските държави и ще се накърни благополучието на християнските народи", предупреждава унгарският премиер. Преди няколко месеца той нареди да бъде издигната ограда на границата заради бежанците, срещу които хвърли и армията. Лидерите на ЕС пък го обвиняват, че е безсърдечен към изпадналите в беда чужденци и не бързат да му протягат ръка за помощ.

. Виктор Орбан е роден на 31 май 1963 г. в малкия унгарски град Секешфехервар.
. Завършва право в Будапеща, а след това история на британската либерална политическа философия в Оксфорд.
. Основател на дясната унгарска партия Фидес.
. Два пъти премиер на Унгария: през 1998-2002 г. и 2010 г.
. Женен, с пет деца.
. Футболен фен и играч във втородивизионния клуб "Фелчут".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай