Ток от слънчеви панели за цял град в Мароко

Ток от слънчеви панели за цял град в Мароко | StandartNews.com

Огромна централа със слънчеви панели ще захранва с ток марокански град от следващия месец, съобщи Би Би Си. Соларно-термалната електроцентрала във Варзазат ще използва слънчевата топлина, за да топи сол, която ще задържа топлината през нощта. Първата фаза ще генерира за период от 3 часа след мръкване, а последната фаза ще доставя енергия по 20 часа на ден. Това е част от програмата на Мароко 42% от тока в страната да идва от възобновяеми източници до 2020 г. Великобритания, която е много по-богата страна от Мароко, си е поставила за цел 30% до същата година.

Изгражданата от Саудитска Арабия централа във Варзазат ще бъде една от най-големите в света. Слънчевите панели ще покриват площ колкото мароканската столица Рабат. Според създателите й футуристичният комплекс, разположен в пустиня, ще доставя ток на 1 млн. души.

Мароко е 98% зависима от внос на горива, но страната има големи възможности да се захранва с енергия чрез използване на ветровете от Атлантическия океан и силното слънце над Сахара. В момента северноафриканската държава внася електричество от Испания, но се надява това да не продължи дълго време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай