Тежка забрана въвеждат в Истанбул, засяга туристите

Рекламирането на алкохолни напитки по витрините на магазините също е незаконно в Турция

Тежка забрана въвеждат в Истанбул, засяга туристите | StandartNews.com

Губернаторът на Истанбул - длъжностно лице, назначено от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган - въведе забрана за консумация на алкохол на обществени места, като паркове, плажове и места за пикник, съобщи в. "Сабах".

Решението е взето, за да се защити природната среда и да се предотврати "възникването на негативни ситуации", заявява управителят Давут Гюл. На тези, които не спазват забраната, може да бъде наложена глоба в размер на 617 турски лири.

В Турция няма закон, който изрично да забранява консумацията на алкохол на обществени места. Единствената приложима разпоредба е чл. 35 от Закона за нарушенията, който предвижда глоби за "лица, които нарушават спокойствието на другите под въздействието на алкохол".

През последните 10 години съществуваше забрана за продажба на алкохолни напитки в магазините за алкохол след 22:00 часа. По-рано тази година правителството увеличи минималната санкция за нарушаване на тази разпоредба на 215 000 лири, а максималната санкция - на 1 милион лири (съответно 8500 и 34 000 евро).

Рекламирането на алкохолни напитки по витрините на магазините също е незаконно в Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай