Тестват първата подводна WiFi мрежа

Тестват първата подводна WiFi мрежа | StandartNews.com

Първата подводна мрежа за достъп до интернет е била тествана в Ню Йорк. Учени от университета на Бъфало в Ню Йорк съобщиха, че са направили първите тествове по WiFi-a. БиБиСи съобщи, че системата е част от работата за по-добра комуникация между научните центрове и техните изследователски уреди в океаните.

Специалистите искат да създадат единен стандарт за достъп до интернет под вода. Той трябва да улесни споделянето на информация. По този начин по-лесно ще могат да следят данни от уредите в реално време, смятат учените. "Информацията може да е достъпна за всеки със смартфон или компютър и това може да помогне за спасяването на животи в случай на опасност от цунами или друго бедствие", обяснява ръководителят на проекта Томасо Мелодия.

Учените са решили да използват звукови вълни, тъй като радиовълните, които се ползват от традиционните WiFi мрежи, имат ограничен обсег под вода. Много научни организации ползват този метод, но ползват собствени стандарти и системи. Ако те се обединят помежду си, ще бъде една по-богата информация за случващото се в океаните.

Тестът, който са провели учените от университета в Бъфало, се състоял в потапянето на 18-килограмови сензора под водата. Преподавателите са им изпратили данни от лаптоп на повърхността, които те са получили и обменили помежду си. От университета обявиха, че тестването е преминало успешно и следващия месец ще обявят повече подробности за проекта по време на конференция по темата в Тайван.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай