Татари и руси се бият за Крим

Киев нареди на милицията да не участва в сблъсъците

Татари и руси се бият за Крим | StandartNews.com

Киев. Украйна стана арена на нови сблъсъци между демонстранти, подкрепящи новата власт и проруски активисти. Този път битката бе не в Киев, а в автономната република Крим, за която властта се тревожи, че може да се отцепи от Украйна.

Няколко хиляди татари и по-малка група етнически руснаци влязоха в пререкание пред сградата на регионалния парламент в Симферопол, където според първоначалните съобщения трябваше да се обсъжда статутът на Крим. Татарите, заедно с група поддръжници на новата власт в Киев, развяваха украински знамена и скандираха "Украйна не е Русия" и "Аллах Акбар". Руснаците пък им отговаряха с възгласи "Русия". Двата митинга бяха разделени от тънка верига полицаи, които бяха предупредени от вътрешния министър Арсен Аваков да избягват сблъсъци с протестиращите. Между руснаците и татарите за кратко избухна юмручен бой, а милиционерите трудно успяваха да ги усмирят. По-късно бе съобщено, че пред сградата на парламента е избухнал взрив. След това група татари запалиха флага на Русия, а двайсетина души, въоръжени с дървени бухалки, успяха да проникнат в сградата на парламента.

Най-малко 20 души са ранени при сблъсъците между проруски и проукраински протестиращи, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на здравните власти. Близо до сградата на парламента е открито тялото на мъж, по което няма следи от насилие, предаде Франс прес. Човекът вероятно е починал от сърдечен пристъп, докато в автономната украинска република продължават демонстрациите на проруски настроени жители и на привърженици на новата власт в украинската столица Киев. Говорител на кримската полиция, цитиран от Ройтерс, отрече информациите, че мъжът е бил убит при експлозия. Работи се за установяване на самоличността на починалия.

По-късно лидерът на кримските татари Рефат Чубаров успя да успокои протестиращите и призова активистите да се разотиват по домовете си и да пазят църквите, синагогите и джамиите в града. Той съобщи, че сесията на кримския парламент е отменена.

Двете демонстрации пред парламента бяха организирани преди планирано заседание за кризата в Украйна, на което според информации в медиите е трябвало да се обсъжда статутът на Крим. Председателят на местния парламент Володимир Константинов обаче заяви, че подобен въпрос не е бил в дневния ред, а съобщенията в медиите нарече "провокация".

Москва: ЦРУ изкара Янукович от страната и го скри

ЦРУ е помогнало на сваления украински президент Виктор Янукович да изчезне в замяна на оттеглянето му от политическата сцена. Това твърди контролираният от Кремъл руски в. "Российская газета".

Вестникът отхвърля твърденията, че Янукович се намира на руски боен кораб или на друго място под протекцията на Москва. Вместо това твърди, че изчезването му е дело на САЩ.

"Той не може просто да се изпари във въздуха, той е разпознаваем политик. В този момент се появява напълно логичният въпрос: Дали не е скрит от хора, които са много вещи в прикриването на следи? Това ще рече, от американците.", пише вестникът. Изданието посочва още, че "много хора смятат за странно колко лесно Янукович вдигна белия флаг и подписа споразумение, което очевидно никой не смяташе да спазва". "Янукович определено щеше да продължи да се съпротивлява, ако не беше получил съществени гаранции за сигурността за себе си, семейството си и близкото си обкръжение", смята още вестникът.

Държавният департамент на САЩ обаче отречe да поддържа контакт с Янукович.

Междувременно службата за борба с финансовите престъпления към Министерството на финансите на САЩ призова банките да следят отблизо движението на средства по сметките на Виктор Янукович и други високопоставени лица от Украйна, освободени от постовете им или напуснали Киев. От службата напомнят на финансовите институции да извършват щателни проверки на личните банкови сметки на висши чуждестранни политици.

МВР в Киев разпусна "Беркут"

Специалните части за борба с безредиците "Беркут" ще бъдат разформировани по заповед на временния министър на вътрешните работи Арсен Аваков, съобщи самият той в социалната мрежа Фейсбук.

"Беркут" вече ги няма, пише той по повод заповед №144 от 25 февруари 2014 г. "За ликвидацията на специалните подразделения на милицията за гражданска сигурност "Беркут".

Украинската агенция УНИАН пък съобщи, че въоръжените сили на Украйна може да са помогнали на милицията срещу демонстрантите. Според документи, армията е предоставила на милицията военна техника с екипи и е помагала за транспортирането и разполагането на бойци от вътрешните войски.

Ново правителство след одобрение от Майдана

Новото украинско правителство ще бъде представено първо на сцената на Майдана, за да получи одобрението на емблематичния площад, преди да встъпи в длъжност. Очаква се то да е факт днес, въпреки че вчера депутатът от украинската партия УДАР Валерий Пацкан заяви, че то ще бъде обявено в 19,00 ч българско време. До редакционното приключване на броя обаче то не бе факт. В новото правителство трябва да влязат представители на обществеността, което трябва да гарантира прозрачността на работата на кабинета на министрите, отбеляза Пацкан.
Лидерът на парламентарната група на "Баткившчина" Арсений Яценюк, спряган от медиите за премиер, смята, че новото правителство трябва да влязат хора, като координатора на медицинските служби на Майдана Олег Мусий, певицата Руслана, ректора на Националния университет "Киево-Могилянска академия" Сергей Квит и активиста Игор Луценко.

Лвов проговори като юга

Активисти от западния украински град Лвов предложиха на жителите на града на 26 февруари да говорят на руски език в солидарност с източните и южните части на страната. Авторите на инициативата заявяват, че целта й е да демонстрират нежеланието си в "украинския парламент нечестни хора да използват своето положение, за да причинят разкол в Украйна", предаде ИТАР-ТАСС. На сайта на града се появи реклама, на която пише: "На 26 февруари в знак на солидарност с жителите на източните и южните региони ще говоря на руски у дома, на работа, в градския транспорт - навсякъде."

В Лвов възприемат негативно закона за основите на държавната езикова политика, в резултат на който няколко езика, включително руският, губят статута си на регионални.

Покупката на газ намалена в пъти

Киев в пъти намалил през февруари покупката на руски газ за собствени нужди, но Европа, която получава от руската "Газпром" почти половината гориво по тръбопроводи през територията на Украйна, не се притеснява от проблеми с доставките, съобщи Ройтерс. "Дори и да се случи най-лошият сценарий и да не получим нито един кубически метър руски газ, няма да имаме никакви проблеми със снабдяването до юни", заявява Паоло Скарони, шеф на италианската енергийна компания ЕНИ. По данни на два източника на Ройтерс от газовия отрасъл, Украйна, която преживя миналата седмица кървава развръзка на политическата си криза, е намалила от 24 февруари покупката на газ от Русия до 28 млн. куб. м в денонощие при количества от 147 млн. куб. м на 1 февруари. От "Газпром" отказват официален коментар, а представител на концерна казва, че износът на газ в Европейския съюз се запазва в пълен обем и не страда от изострената политическа обстановка в Украйна. С всеки ден количествата газ, купувани от Украйна, намаляват, твърди единият източник на агенция. Според другия, доставките продължават, но са станали значително по-малко. Говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов каза, че дългът на украинската "Нафтогаз" към руския концерн към днешна дата е 1,6 млрд. долара.

Изтеглиха 7% от депозитите си

Украинските банки са загубили 7% от депозитите само за два дни, между 18 и 20 февруари, по време на кървавите размирици в Киев, съобщава Блумбърг. В рамките на двата дни са били изтеглени 30 милиарда гривни, или около 3,1 млрд. долара, съобщи новият централен банкер Степан Кубив. Той обясни, че властите в страната обмислят мерки, чрез които да се спре масовото теглене на пари и да се спаси банковата система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай