Търсенето на Полет 370 и големият проблем с околната среда

Търсенето на Полет 370 и големият проблем с околната среда | StandartNews.com

"Ако нищо друго не може да се научи от този странен лов на самолети, едно нещо стана ясно: Има купища боклуци в Индийския океан".

Властите, ръководещи търсенето на изчезналия самолет на Малайзийските авиолинии Полет 370, сега са фокусирани върху дълбоководните сигнали, които биха могли да идват от черната кутия на пътническия самолет. Но пет седмици след старта на издирването, все още няма и следа от останките на самолета. Вместо това, при търсенето продължава да излиза наяве практически всичко друго, но не и самолетът: стотици големи предмети, показани на размазани сателитни снимки, както и парчета риболовно оборудване и други плаващи предмети, видяни от кораби, преминаващи в района. Ако нищо друго не може да се научи от този странен лов, едно нещо стана ясно: Има купища боклуци в Индийския океан.

Но какви са точно и как са се озовали там? Маркус Ериксен, изпълнителен директор на адвокатската група „5 Gyres", е плавал от Пърт, Австралия до остров Мавриций, обхващащ същия район на океана, където екипът по издирване се лута през последните няколко седмици. През 2010 г. Ериксен е търсил боклук - в частност огромните количества пластмаса, които се изхвърлят във водата и след това отнема години да се разпаднат на малки частици.

"Ако си на палубата, доста често се случва да погледнеш надолу и да видиш нещо", казва за Уошингтън Поуст Ериксен, чиято група има за цел да се намали замърсяването с пластмаса и проследява боклука в световните океани. "Малка част от мрежа или парче въже просто преминават покрай кораба. На всеки час или два може да се види нещо на хоризонта. Буре от петрол, кофа", разказва той.

Най-известният район на боклук в световните океани е Great Pacific Garbage Patch, на който попаднал Чарлз Мур през 1997 г. на връщане от състезание по ветроходство. Оттогава най-малко още четири такива съсредоточавания на боклук са документирани на планетата, включително и в Индийския океан. "Това е една безкрайна супа от пластмасови отпадъци от един континент до друг", казва Ериксен, като добавя, че търсенето на екипа, издирващ малайзийския самолет, се провежда на източния край на "бунището" в Индийския океан.

По-голямата част от замърсяването е от боклуци по-малки от зрънце ориз: частици от пластмаса, разбити от слънце и вълни, докато станат толкова малки, че вече да не могат да се видят с невъоръжено око. Екологичните групи са загрижени, тъй като тези частици се движат през океаните заедно с пестициди и други химикали по тях. Когато морски животни след това поглъщат частиците, химикалите могат да ги убият или да попаднат в човешката хранителна верига.

Други парчета от отломки могат да бъдат огромни. Преди две седмици френски и тайландски сателити качват снимки на обекти, които достигат 75 метра. Най–големият безстопанствено плаващ предмет, който Ериксен е срещал през живота си, е 50-метрова яхта, загубена в района на Бермудския триъгълник. Големи контейнери за транспортиране често биват изгубени в океана и обикновено достигат 40 метра дължина. Има и огромни шамандури, използвани от круизни кораби, изостанали в океана.

Що се отнася до това дали екипът за търсене някога ще намерите отломки, свързана с Полет 370, Ериксен подсказва, че всичко зависи от това как самолетът е паднал във водата. Ако не се е разбил на множество парчета, то голяма част от него ще е потънала заедно, което прави откриването му много по-трудно. Ако пък се е разпаднал, Ериксен казва, че най-малкото поне се очаква да бъдат намерени съставни части, изработени от леки материали, които да се носят на повърхността, или пък спасителни жилетки, бутилки от напитки или куфари. "При такъв развой обаче, ако излязат по-силни вълни, в рамките на няколко седмици нещата може силно да са се разпръснали, което ги прави по-трудно забележими", казва той.

Отнема между 6 и 10 години отломки да направят един пълен цикъл в голямата система от течения, известни като Спиралата в Индийския океан. А каквото се озове в „супата", има тенденция да остане там, което означава, че мистериозните отломки от самолета - ако в действителност той се е разбил в Индийския океан - няма да ходят никъде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай