СЗО проговори за връзка между едрата шарка и маймунската

Към момента са потвърдени над 100 случая на маймунска шарка в Европа и Северна Америка

СЗО проговори за връзка между едрата шарка и маймунската | StandartNews.com

Няма доказателства, които да сочат, че бързо разпространяващата се маймунска шарка всъщност е мутирал вирус на едрата шарка, става ясно от съобщение на Световната здравна организация (СЗО).

Едрата шарка се счита за изчезнала в света, след като последната имунизация срещу нея е извършена през 1980 г. Сега тя е ендемична за Западна и Централна Африка и се разпространява от местни патогени.

ДНК тестване на заразените ще помогне да се определи причината за настоящата епидемия, но ситуацията е под контрол в момента, увери говорителят на СЗО Мария ван Керкхове.

Към момента са потвърдени над 100 случая на маймунска шарка в Европа и Северна Америка. СЗО обаче признава, че подобни огнища са нетипични, тъй като в Европа вирусът е сравнително много рядко срещан. В момента учените се опитват да установят причините и разпространението на маймунската шарка.

В началото на май 2022 г. множество европейски страни докладваха за открити заразени с маймунска шарка. СЗО прогнозира, че броят на заразените в Европа в следващите месеци ще нарасне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай