Сюрприз след срещата Путин-Ердоган! Нова договорка за газа

След преговорите двамата лидери са приели съвместно изявление

Сюрприз след срещата Путин-Ердоган! Нова договорка за газа | StandartNews.com

Частично заплащане за природния газ в рубли обсъждат Русия и Турция, стана ясно от официално изявление, разпространено след срещата в Сочи между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Изненадващата информация дойде след разговор на четири очи между двамата, продължил повече от четири часа. Тя бе допълнение към официалното изавление за срещата.

Предварително бе съобщено, че лидерите смятат да обсъдят двустранното сътрудничество между Русия и Турция, регионални въпроси, като кризата в Украйна, ситуацията в Нагорни Карабах и в Сирия. Преди началото на разговорите на четири очи Путин и Ердоган говориха пред медиите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Има ли проблем? Путин и Ердоган подхванаха "Турски поток"

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл ще помоли вицепремиера Александър Новак, който е съпредседател на руско-турската междуправителствена комисия, да сподели с медиите информация за резултатите от разговорите, посочва ТАСС. Именно Новак разкри, че президентите са обсъдили доставките на газ в Турция и са се договорили за частично заплащане в рубли.

В съвместното изявление е посочено, че Путин и Ердоган са изтъкнали необходимостта от изпълнението на споразуменията от Истанбул, включително безпроблемния износ на зърно от Русия. Двамата лидери са се договорили и за увеличаване на стокообмена между Русия и Турция, както и да си помагат по въпросите на енергетиката. Двамата президенти са се договорили и за засилване на сътрудничеството между Русия и Турция в транспортната сфера, промишлеността, селското стопанство, строителството. Те са изтъкнали ключовото значение на отношенията между Русия и Турция за постигането на регионална и международна стабилност.

Путин и Ердоган се договориха също така следващата среща на Съвета за двустранно сътрудничество на високо равнище, ръководена от държавните глави, да се проведе на турска територия. Държавните глави се договориха следващата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище да се проведе в Турция, се казва в документа.

Предишната среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище, който съществува от 2010 г., беше председателствана от Путин и Ердоган в Москва през април 2019 година. Това беше осмото поред заседание.

В изявлението на двамата лидери е посочено още, че Путин и Ердоган са подчертали, че е важно да бъде съхранено единството и териториалната цялост на Сирия. Те са изразили и силна подкрепа за суверенитета и единството на Либия.

По  време на срещата си днес в Сочи Путин и Ердоган не са обсъждали темата за сътрудничество в сферата на производството и доставката на дронове, заяви след срещата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС. След предишната среща между двамата лидери, състояла се в Техеран на 19 юли, турски медии съобщиха, че темата за засилване на сътрудничеството по въпроса за производството на дроновете "Байрактар" е била обсъждана тогава от тях, припомня агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай