Свободната сирийска армия отказа преговори с Асад

Свободната сирийска армия отказа преговори с Асад | StandartNews.com

Дамаск. Командирът на бунтовническата Свободна сирийска армия (FSA ) съобщи във вторник, че неговата група няма да се присъедини към планираната мирна конференция в Швейцария през януари и ще продължи борбата си за сваляне на президента Башар ал- Асад, предаде Ройтерс.

Позицията на генерал Салим Идрис подчертава колко трудно ще бъде за международните посредници да накарат воюващите страни в Сирия да седнат на масата за преговори в Женева.

Правителството на Асад заяви, че ще присъства на преговорите в Женева, но не приема никакви предварителни условия и ще постави всяко споразумение на референдум - вот, който опозиционни фигури казват, че ще бъде навалиден.

Конференцията "Женева 2" ще се събере на 22 януари, заяви ООН в понеделник, със заявената цел за създаване на взаимно приемливо преходно правителство в Сирия.

"Условията не са подходящи за стартиране на преговорите Женева 2 на дадената дата и ние, като военни и революционни сила, няма да участваме в конференцията", каза Идрис пред Al Jazeera.

"Ние няма да спрем военните действия по време на конференцията в Женева или след това, и това, което ни безпокои, е необходимпостта да получим оръжия за нашите бойци", каза той.

Подкрепяната от Запада Свободна сирийска армия се състои от много бунтовнически отряди, но според източници и анализатори влиянието й вече е намалено от ислямистките групировки. Те формират свои собствени съюзи и привличат най-силните бунтовнически сили.

Сирийската опозиция вече е много разделена за женевската конференция. Сирийската национална коалиция – политическото ръководството, също подкрепяно от Запада – се съгласи да преговаря въпреки неохотата от бойците и активистите. Бунтовниците са предпазливи преди разговорите и не се чувстват представени там. Затова те се опасяват, че преговорите няма да гарантират свалянето от власт на Асад.

Делегацията на сирийската опозиция на конференцията „Женева-2" няма да бъде достатъчно авторитетна, ако в нея не влязат представители на Сирийската свободна армия (ССА), заяви говорителят на Националната коалиция на опозицията и революционните сили Халед Салех, цитиран от Al Jazeera.

Междувременно стана ясно, че ако постъпи покана, Иран е готов да вземе участие в мирната конференция за Сирия „Женева-2". Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от ИТАР-ТАСС.
„Готови сме да участваме в конференция без каквито и да е предварителни условия с оглед на това, че тя ще допринесе за решаването на сирийския проблем", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай