Светкавичен отговор. САЩ и НАТО скочиха на Путин

Остри реакции на решението на Русия за договора за ядрените оръжия

Светкавичен отговор. САЩ и НАТО скочиха на Путин | StandartNews.com

САЩ и НАТО светкавично реагираха на годишната реч на руския президент Владимир Путин пред Федералното събрание.

ВИЖ ОЩЕ: Путин: Русия трябва да е готова да тества ядреното си оръжие(ОБЗОР)

„Русия трябва да е готова да тества ядрени оръжия, ако Съединените щати го направят първи“, каза Путин. И шокира света, като обяви, че Русия е спряла участието си в Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, подписан през 2002 г. между Москва и Вашингтон.

ВИЖ ОЩЕ: Байдън във Варшава: Украйна няма да падне в руски ръце. Никога! (НА ЖИВО)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг светкавично заяви, че съжалява за решението на Русия да прекрати участието си в новия Договор за стратегическите оръжия (СТАРТ) със Съединените щати, предаде УНИАН.

ВИЖ ОЩЕ: Столтенберг бие тревога, извънреден призив

Говорейки на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба и външния министър на Европейския съюз Жозеп Борел, Столтенберг призова Москва да преразгледа този ход.

"Съжалявам за решението на Русия да спре участието си в новия Договор за стратегически оръжия. С днешното решение цялата архитектура за контрол на въоръженията беше демонтирана. Настоятелно призовавам Русия да преразгледа решението си", каза генералният секретар на НАТО.

Подписан през 2010 г. за 10 години, Договорът ограничава стратегическите пускови установки и ядрени бойни глави на Руската федерация и САЩ съответно до 700 и 1550. Договорът може да бъде продължен за срок от 5 години при добра воля на всяка от подписалите го страни.

Столтенберг отхвърли и твърдението на Путин, че Киев и неговите западни съюзници са виновни за войната, като припомни, че самата Русия е агресор.

„Путин беше този, който започна тази империалистическа завоевателна война... Както президентът на Руската федерация даде ясно да се разбере днес, той се готви за нова война... Путин не трябва да печели... Би било опасно за нашата сигурност и за целия свят“, каза той.

Решението на Русия да прекрати участието си в новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ) е безотговорно и Съединените щати ще наблюдават внимателно какво всъщност прави Москва, категоричен бе и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението на Русия, че спира участието си, е крайно неуместно и безотговорно, посочи той в Атина.

"Ще следим внимателно, за да видим какво всъщност прави Русия. Разбира се, ще се уверим, че във всеки случай сме позиционирани по подходящ начин за сигурността на собствената ни страна и тази на нашите съюзници", подчерта Блинкън. И остави отворена вратата за подновяване на преговорите по всяко време.

"Оставаме готови да говорим за ограничения на стратегическите оръжия по всяко време с Русия, независимо от всичко друго, което се случва в света или в нашите отношения", каза той.

Путин обяви решението на Русия в край на годишната си реч. "Всичко е в миналото. Нашите отношения са влошени", каза той.

В същото време лидерът на Руската федерация посочи, че не става въпрос за оттеглянето на Русия от Договора, а за прекратяване на участието.

„Те (Западът) отприщиха войната и ние използваме сила, за да я спрем. Именно те пуснаха духа от бутилката, потопиха цели региони в хаос“, каза Путин по време на обръщение към Федерално събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай