Петък,

Байдън във Варшава: Украйна няма да падне в руски ръце. Никога! (НА ЖИВО)

От: СТАНДАРТ -
1147
Байдън във Варшава: Украйна няма да падне в руски ръце. Никога! (НА ЖИВО)
A
A
A

Бях тук през миналата година, когато мнозина казваха, Киев ще падне. Вчера се върнах от Украйна и мога да кажа: Киев се държи здраво! Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън в градините на Кралския замък във Варшава. Той произнесе историческа реч под Арките на Кубицки, един от малкото от оригиналните елементи на замъка от началото на XIX век, оцелeли по време Втората световна война.

ВИЖ ОЩЕ: Байдън даде знак от Варшава: НАТО е по-силен от всякога

Това е второто посещение на американския лидер в Полша в рамките по-малко от 12 месеца. През март 2022 Байдън отново се обърна към света от Кралския замък във Варшава.

Американският президент говори пред граждани на полската столица и стотици украинци. Той направи това след срещата си със своя колега Анджей Дуда.

„Здравей, Полшо, голям наш съюзник“, бяха първите думи на Джо Байдън. „Благодаря ви, че ме приехте отново тук във Варшава. Бях тук скоро след като Путин започна най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война, каза той. Когато казваха, че Киев ще падне. Вчера се върнах от Украйна и мога да потвърдя: Киев се държи здраво! Ние сме силни, ние сме единни. Преди година се изправихме пред един фундаментален въпрос: Ще защитим ли нашите ценности, ще защитим ли демокрацията? Днес знаем. Ще защитим демокрацията, ще защитим свободата. Потвърдих това на президента Зеленски вчера“, каза американският президент.

Ето какво още каза Джо Байдън във Варшава:

Когато Путин нареди на танковете си да нахлуят в Украйна, той сгреши. Украинската нация е силна. Вместо финландизацията на НАТО, Путин постигна „натоизация“ на Финландия и Швеция. НАТО е единен по-единен от всякога.

  В ситуация на голямо изпитание е важно какво отстояваме и кой е до нас. Полша го знае. Вие го знаете по-добре от всеки друг. Знаете какво е солидарност. Подялба на териториите, окупация, унищожение от война и комунистическо управление. Вие изтърпяхте всичко.

 Една година след избухването на войната Путин вече не се съмнява в силата на нашата коалиция, но все още се съмнява в нашата вяра и подкрепа за Украйна. Но трябва да знае, че НАТО няма да се раздели и ние няма да спрем да подкрепяме Киев.

 Украйна ще спечели, защото обича свободата. Вчера донесох това съобщение от Киев.

 Президентът Зеленски ми каза, че тази битка ще определи в какъв свят ще живеят нашите деца и внуци. Днес виждаме това, което хората видяха преди десетилетия – апетитите на автократа не могат да бъдат примирени, трябва да им се устои.

 Казах го миналата година, ще повторя и сега: диктатор, който иска да възстанови империята си, никога няма да заличи любовта на хората към свободата. Украйна няма да падне в руски ръце. Никога!

 Никой днес не може да отвърне очи от тези мерзости, които Русия върши.

 Войната беше изборът на Путин. САЩ и НАТО не искат война. Съединените щати събраха коалиция за Украйна. Ние изпращаме модерни оръжия там, а Полша е приела повече бежанци от всеки друг в последно време. Бих искал да ви благодаря за това.

 Украйна се бори за свободата си повече от 30 години. Тя премина през Оранжевата революция и пази паметта за загиналите жертви, дали живота си за свободата, в това число и във войната в Донбас. Вчера видях мавзолея на загиналите. Ние им отдаваме почит и подкрепяме стремежа на Украйна към свобода. САЩ и Полша са заедно с Украйна

 Никога няма да забравя миналогодишната среща с украинските бежанци. Лицата на деца, които се страхуваха, че никога повече няма да видят бащите си. В този най-труден, най-мрачен момент полският народ им предложи подслон.

 Сега гледаме към бъдещето. Борбата за свобода не е въпрос на един ден или една година. Това е трудно нещо. Украйна продължава да се защитава от руската агресия и ще продължи да се бори, въпреки че предстоят много трудни дни.

Мерките са сигурност във Варшава бяха изключително сериозни. Пропусквателният режим бе със записване в интернет и с пропуски от американското посолство, като предварителната регистрация позволи на службите предварително да проверят гражданите, проявяващи интерес към участие в събитието.

Байдън пристигна в Замъка в 17:30 и се появи на трибуната след президента на Полша Анджей Дуда.

НАТО е по-силно от всякога, каза Байдън след срещата си с полския президент.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com