Байдън даде знак от Варшава: НАТО е по-силен от всякога

Дадох ясно да се разбере, че ангажиментът на САЩ е реален, каза президентът

Байдън даде знак от Варшава: НАТО е по-силен от всякога | StandartNews.com

НАТО е по-силен от всякога. Това заяви американският президент Джо Байдън във Варшава. Той отиде в Полша ден, след като посети изненадващо украинската столица Киев. Байдън започна серията от консултации със съюзниците от "Букурещката деветка" - Б9, група източноевропейски страни от НАТО, със среща с полския си колега Анджей Дуда, предадоха Асошиейтед прес и БТА. На утрешната среща във Варшава на страните от Б9 ще участва и българският държавен глава Румен Радев. Форматът за политически диалог обединява страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Американският президент благодари на Дуда, че страната му е поела ангажимент да подкрепи народа на Украйна. Байдън нарече ситуацията, в която се намират украинците, "по-добра позиция, отколкото някога сме били". Той призова страните от НАТО да "запазят фокуса си".

"Дадох ясно да се разбере, че ангажиментът на САЩ е реален и че една година по-късно ще твърдя, че НАТО е по-силен, отколкото някога е бил", каза Байдън, цитиран от CNN. "С гордост мога да кажа, че подкрепата ни за Украйна остава непоколебима".

Той е във Варшава, където отбелязва годишнината от началото на агресивната война на Русия в Украйна. Байдън нарече подкрепата на Полша за украинците "наистина изключителна" и благодари на страната за това, че е приела над един милион украински бежанци от началото на инвазията на Владимир Путин. "Връзката между полския и американския народ е изключително силна и дълбока", каза още Джо Байдън. "Пред нас стоят много предизвикателства, но съм убеден, че можем да се справим заедно". Полша беше сред първите държави членки на НАТО, които взеха решение за предоставяне на модерни бойни танкове на украинската армия и сега е водеща в обучението на войниците.

"Посещението на Байдън във Варшава е важен знак за продължаващата сигурност на Полша", заяви Анджей Дуда, цитиран от BBC.

"Вашето посещение е сигнал за отговорността на САЩ за сигурността на света и Европа. Америка може да запази световния ред", каза той на Байдън преди срещата им. Двамата лидери се срещнаха, за да обсъдят военната подкрепа за Киев и засилването на присъствието на НАТО на източния фланг.

Дуда също така благодари на Байдън за пътуването му до Киев, като го нарече "изключително ефектен стратегически и политически ход".

"Темата за сигурността, естествено, доминира днес, как можем да продължим да подкрепяме Украйна? Ще говорим и за укрепване на сигурността на полската държава", заяви по-рано съветникът на Дуда по външната политика Марчин Пшидач пред телевизионния канал TVN24. "На първо място, сигурността на полската държава и съюзническото сътрудничество със САЩ, също и в рамките на НАТО. Какво можем да направим, за да направим източния фланг, включително Полша, по-сигурен", каза той, цитирайки темите, които ще се обсъждат. "Ще говорим за засилено присъствие на НАТО, включително в инфраструктурата", добави той.

Междувременно стана ясно, че САЩ обмислят възможността за прехвърляне на танкове "Ейбрамс" от собствените си резерви в Украйна. Това заяви зам.-помощник-секретарят на Бюрото по военно-политическите въпроси Стенли Браун. По-рано Щатите планираха да закупят такива танкове.

Джо Байдън вече обеща, че ще достави на украинците 31 броя "Ейбрамс", но според някои оценки това може да не се случи преди края на 2023 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай