Судан преустанови преноса на петрол от юга

Судан преустанови преноса на петрол от юга | StandartNews.com

Хартум. Президентът на Судан Омар ал Башир нареди от неделя да бъде прекратен преносът на петрол от Южен Судан през територията на Судан, предаде Ал-Джазира.

Държавната телевизия предаде, че Башир е призовал населението да се включи в свещена война и е заповядал на армията да започне да приема доброволци.

Южен Судан обяви, че не е бил информиран за решението.

Петролът потече през април, след като двете страни постигнаха споразумение. През май суданският президент предупреди, че ще спре трансфера ако Южен Судан продължи да оказва подкрепа на бунтовнически фракции, действащи на територията на неговата страна. В момента суданската армия воюва срещу бунтовнически формирования в три региона от страната.

Макар че Южен Судан получи независимост през 2011 г., напрежението между двете страни не стихва. През април т. г. бунтовническата коалиция Судански революционен фронт (SRF) предприе атаки срещу няколко града и за кратко установи контрол върху гр. Ум Раваба в централен Судан.

След получаването на независимост, в Южен Судан остана близо 75% от производството на петрол. Двете страни така и не успяха да постигнат договореност колко трябва да плаща Южен Судан за експорта на своя петрол през петролопроводите на Судан.

В разгара на споровете помежду им през 2012 г. югът замрази напълно производството на петрол. 98% от приходите на Южен Судан идват от производството и износа на петрол.

"Ако Судан спре притока на петрол ще бъде много трудно за двете страни да седнат отново на масата на преговорите. А и петролните компании може и да откажат да преговарят с тях", коментира кореспондент на Ал-Джазира от Хартум.

Петролът в Южен Судан се изпомпва предимно от China National Petroleum Corp., Malaysia's Petroliam Nasional Bhd., известна като Petronas, и India's Oil & Natural Gas (ONGC) Corp.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай