Един убит при стрелба в трамвай в Холандия

Площад и трамвайна спирка близо до центъра на града са отцепени от полицията

Един убит при стрелба в трамвай в Холандия | StandartNews.com

Един човек е загинал, а няколко други са ранени в стрелба в централния холандски град Утрехт днес сутринта, съобщи местната полиция, цитирана от Ройтерс.

Органите на реда съобщиха, че площад край трамвайна спирка е отцепен. По предварителни данни стрелбата е открита по пътници в трамвая.

На мястото са изпратени хеликоптери, за да окажат първа помощ на пострадалите.

Стрелбата е станала в 10,45 часа местно време и не се изключва терористичен мотив.

Предполагаемият стрелец е избягал.

За момента няма подробна информация за инцидента, нито за състоянието на ранените. „Няколко изстрела са ранили няколко души в трамвай“, каза говорител на полицията.

Местни медии цитират очевидци, които заявиха, че вероятно е имало някаква конфронтация. Няколко мъже избягали от мястото.

Засилена е сигурността на седалището на правителството в Хага, а правителството води извънредни дискусии. Антитерористичната комисия на Холандия е свикала кризисна среща, a в провинция Утрехт е обявено най-високо ниво на заплаха от тероризъм.

Мерките за сигурност са засилени в училища, джамии и транспортни възли, сред които летищата, както и в стратегическите инфраструктурни обекти.

Междувременно белгийските служби за сигурност проверяват анонимна заплаха за отмъщение в отговор на атентата в Крайстчърч.

Преди два дни службите са засекли съобщение с призив за атентат с автоматично оръжие на „централна гара“ в страната. Съобщението е било придружено от снимка на централната гара в Антверпен и е завършвало „Аллах акбар“. В него се призовава за отмъщение за „братята мюсюлмани“, загинали при терористичния удар срещу две джамии в Нова Зеландия.

Засега не се предвижда засилване на сигурността по гарите в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай