Стрелба в Скопие, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ се оплаква от покушение

Християн Мицкоски не е пострадал, но обвинява властите за опита

Стрелба в Скопие, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ се оплаква от покушение | StandartNews.com

Още една бурна нощ на протести имаше в Република Северна Македония, предаде БНТ. Местните жители не са доволни от т.нар. "френско предложение", което трябва да реши спора между София и Скопие и да даде ход на преговорите за членство на югозападната ни съседка в Европейския съюз.

На моменти напрежението ескалира - към административните сгради летяха камъни и бутилки минерална вода, бяха чути изстрели. По-късно от македонското министерство на вътрешните работи съобщиха, че е арестуван 40 годишен мъж, стрелял с пистолет във въздуха, докато протестиращите се движели от сградата на правителството към тази на министерството на външните работи.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски съобщи, че срещу него е имало опит за покушение. Мицкоски публикува във Фейсбук профила си снимка на младеж, който държи оръжие и написа, че целта е била да бъде убит.

Християн Мицкоски на пресконференция след протеста в Скопие на 6 юли 2022 г.

На пресконференция Дарко Каевски, депутат и говорител на управляващия СДСМ, заявяви, че "кървавият сценарий на Мицкоски" и неговите коалиционни партньори се е провалил. „Тази вечер Мицкоски не беше мишена, а изигра най-лошата за държавата и гражданите роля. Срамно, ужасно и опасно е поведението на опозицията, която се опитва да покаже някакво междуетническо напрежение, което всъщност е провокирано от най-високопоставените представители на опозиционните партии“, заяви Каевски.

Според СДСМ човекът, който е трябвало да изиграе ролята на нападател на Мицкоски и който МВР е задържало, е "брат на високопоставен представител на коалиционен партньор на Християн Мицкоски - Алианс на албанците, и директор на общественото предприятие "Комунална хигиена" Скопие, който е бил и „главен функционер в кампанията на Данела Арсовска“ (избрана за кмет на Скопие от ВМРО-ДПМНЕ).

„ВМРО-ДПМНЕ не се променя, Мицкоски не се променя. Във ВМРО-ДПМНЕ всичко е фалшиво, дори този кървав сценарий, който се провали тази вечер. Те нямат друга стратегия освен да създават напрежение, конфликти и страх сред гражданите. Те са готови да пожертват хора за своите политически цели и да изгорят цялата страна. Ние няма да позволим това“, заяви Каевски и призова гражданите за спокойствие, а институциите да си свършат работата и всички замесени да понесат отговорност пред закона.

С подобна декларация излязоха и от коалиционния партньор на СДСМ, албанската партия Демократичен съюз за интеграция на Али Ахмети.

Преди началото на протеста, пред медиите Християн Мицкоски повтори исканията на опозиционната партия относно предложените документи от ЕС и призова за масовост на протестите, осъждайки насилието. Очаква се в следващите дни т.нар. "френско предложение" да бъде внесено за обсъждане в Събранието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай