Страх от 400 000 заразени в Германия на ден

Новите мерки могат да предотвратят разпространението на вируса

Страх от 400 000 заразени в Германия на ден | StandartNews.com

Дневни данни за над 400 000 души, заразени с коронавирус, може да има Германия до Коледа, ако броят на случаите на COVID-19 продължава да нараства ежедневно, заяви днес представител на института „Роберт Кох“ в Берлин, предаде БГНЕС.

Изявлението му идва само ден след въвеждането на нови ограничителни мерки в Германия.

„Новите мерки могат да предотвратят разпространението на вируса", заяви Ларс Шаде, вицепрезидент на института „Роберт Кох", основната германска институция, водеща битката срещу коронавируса.

Броят на хората, които се нуждаят от апаратно дишане, расте твърде бързо, каза Шаде на пресконференция след частичното затваряне на Германия, приложено като мярка, за да бъде забавено разпространението на коронавируса и да се гарантира, че здравната система няма да бъде претоварена.

Броят на лекуваните в интензивни отделения в Германия пациенти с коронавирус се е увеличил шесторно за последния месец, съобщи председателят на Германското интердисциплинарно дружество по интензивна и спешна медицина Уве Янсенс.

По думите му голяма част от персонала на болниците работи на пълен капацитет. Той добави, че при високи равнища на заразяване с коронавируса лечебните заведения трябва да осигурят допълнителен капацитет за лечение на подобни пациенти.

Германските лаборатории за тестване за коронавирус работят на предела на възможностите си заради рязкото увеличение на търсенето на тестове за коронавирус, предаде ДПА.

Въз основа на данните от 162 лаборатории за пръв път капацитетът за тестване е достигнат на 100 процента в цяла Германия, съобщи Асоциацията на акредитираните медицински лаборатории.

Ако това увеличение се запази или ако се стигне до недостиг на оборудване или персонал, има риск от рухване на доставките, предупреди браншовата организация. Положението е "опасно и вече е неприемливо".

Асоциацията предупреди, че все още се правят прекалено много тестове за коронавирус на хора без симптоми и на хора с нисък приоритет. Тя призова капацитетът за тестване да бъде съсредоточен в много по-голяма степен върху по-спешните случаи.

Асоциацията посочи, че според данните от 162-те лаборатории за миналата седмица са направени 1,4 милиона PCR теста.

По нейни данни делът на положителните тестове се е увеличил на 7,3 процента при 5,7 на сто за миналата - което е равно на 104 663 положителни теста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай