Стотици хиляди бягат от Мосул, ислямистите завземат нови територии

Стотици хиляди бягат от Мосул, ислямистите завземат нови територии  | StandartNews.com

Около половин милион души са били принудени да напуснат домовете си във втория по големина град в Ирак- Мосул, и десетки хиляди са се насочили към три града в съседен Кюрдистан, след като ислямистите окупираха града, като сред напускащите има и военни, съобщи Би Би Си. Мосул и голяма част от околната провинция Ниневе бяха превзети от стотици джихадисти от групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), разклонение на "Ал Кайда".

Към момента агенция Ройтерс съобщава, че екстремистите са достигнали до град Байджи, превзели са петролна рафинерия, опожарили са местен съд и други административни сгради. Очевидци съобщават, че още много полицейски управления са били подпалени и стотици арестувани са пуснати на свобода. Би Би Си съобщава за тежки битки между бунтовници на ИДИЛ и местните сили за сигурност в близкия град Рашад в близост до Киркук, югоизточно от Мосул.

"Военните хвърлиха оръжията си, смениха дрехите си, изоставиха автомобилите и напуснаха града", казва Махмуд Нури, жител на Мосул, който бяга от града. Междувременно премиерът на съседен Кюрдистан Нечирван Барзани разпространи изявление с призив за помощ от агенцията на ООН по бежанците,а турското консулство в Мосул потвърди, че 28 турски шофьори на камиони са били отвлечени в провинция Ниневе.

Премиерът на страната Нури Малики апелира кабинетът да обяви извънредно положение, за да получи повече правомощия. Мнението на САЩ по въпроса е, че последните развития свидетелстват за това, че ИДИЛ е заплаха за целия регион. Говорителката на държавния департамент Джен Псаки коментира, че ситуацията в Мосул е "изключително сериозна" и че САЩ подкрепят "силен, координиран отговор за отблъскване на агресията".

Живущите в Мосул разказват, че джихадистки знамена се виждат по сградите и че бойците са обявили по високоговорители, че са дошли, за да "освободят града". "Ситуацията е хаотична вътре в града, няма кой да ни помогне", казва правителственият служител Ум Карам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай