Става напечено! Кремъл скочи на САЩ и Великобритания

Говори Дмитрий Песков

Става напечено! Кремъл скочи на САЩ и Великобритания | StandartNews.com

Ударите на САЩ и Великобритания срещу Йемен са нелегитимни от гледна точка на международното право, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от държавната агенция ТАСС.

„Осъждаме ги“, каза говорител на Кремъл пред репортери, помолен да коментира атаките. "От гледна точка на международното право ударите са нелегитимни. Това е нашата позиция", добави Песков.

Той припомни, че по-рано Съветът за сигурност на ООН прие американска проекторезолюция, осъждаща атаките на йеменските бунтовници хуси в Червено море и настояваща за незабавното им прекратяване. 

За документа гласуваха 11 членове на Съвета за сигурност, 4 държави, включително Русия, се въздържаха. "Ние се въздържахме. И страните, които нанесоха удар, те се опитаха да осигурят международно правно основание за действията си. Този опит беше неуспешен, тъй като приетата резолюция не дава право на стачка", подчерта прессекретарят.

Говорейки за атаките на хусите срещу международни търговски кораби, той отбеляза: „Ние многократно сме призовавали хусите да се откажат от тази практика и я считаме за изключително погрешна.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай