Стана ясно кой е виновен за ужаса край Пирот

Влакът е с български товар, но няма как да се търси отговорност от страната ни

Стана ясно кой е виновен за ужаса край Пирот | StandartNews.com

Влак с вагони цистерни, превозващ амоняк, дерайлира в Източна Сърбия. Има един загинал, а повече от 50 души са вдишали вредния газ. Една от цистерните е паднала в коритото на река Нишава. В град Пирот е обявено извънредно положение. Властите призоваха жителите да не напускат домовете си. 

Влакът е с български товар, но няма как да се търси отговорност от страната ни за случилото се, тъй като към момента на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските държавни железници, съобщи пред бТВ заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

"Влаковата композиция е с български товар и е натоварена на територията на България. Всички 20 вагона са френски и немски като са наети, транспортирани от български частен оператор до границата със Сърбия, където композицията е предадена на колегите от сръбския държавен железопътен оператор. Машинистите са от страна на сръбския оператор. Не може да се търси отговорност от България при положение, че сръбските железници са приели технически влака на границата и са поели оттам", каза Папукчийски.

България е предложила помощ за справяне с инцидента. В момента сръбските власти анализират дали има нужда от такава.

По информация на българските власти са се обърнали 3 вагона от композицията. При дерайлирането има спукан балон на едната от амонячните цистерни, което е довело до сериозен разлив. От другите два обърнати вагона е имало теч откъм капаците, но той бързо е овладян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай