Сръбският президент: Българин се сражава за "Ислямска държава"

Сръбският президент: Българин се сражава за "Ислямска държава" | StandartNews.com

На Балканите най-много терористи се вербуват в Албания и Косово, предупреди Томислав Николич

Ню Йорк. Българин се сражава в редиците на джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Това заяви в речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк сръбският президент Томислав Николич.

"Сърбия е сериозно обезпокоена от нарастващия брой на вербувани в Балканския регион лица за "Ислямска държава" и други терористични групи. Според изследване на Международния център за изследване на радикализма и политическото насилие в Лондон районите, където се вербуват най-много чуждестранни бойци, освен Европа и Близкия изток, са Балканите и страните от бившия Съветски съюз", изтъкна Николич.

Той цитира конкретни цифри: "В Албания до 140 души, Босна и Херцеговина до 60. Цифрата за Македония е по-малка - до 20 души, Сърбия трима, България - един. Но за нашата провинция Косово и Метохия цифрата е много висока - до 150 души. Това трябва да бъде спряно", подчерта сръбският президент.

Вербуването на бойци на Балканите, в частност от Косово, Албания и Македония, не е новост. За подобна тенденция се съобщава неколкократно през последния месец. Но за пръв път се споменава, че и българин е в редиците на джихадистите, които установиха контрол над обширни райони в Сирия и Ирак и обявиха халифат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай