Спират турската офанзива в Североизточна Сирия

Руска военна полиция и войници на сирийската гранична служба ще започнат съвместно патрулиране на района

Спират турската офанзива в Североизточна Сирия | StandartNews.com

"Извор на мира" – операцията на турските въоръжени сили в Североизточна Сирия – се прекратява, а по-нататъшното развитие на обстановката ще зависи от това доколко успешно ще бъде осъществено изтеглянето на кюрдските военизирани формирования и техните оръжия. Това съобщи каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, след приключването на повече от шестчасовите преговори на президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Сочи.

Лавров съобщи, че руска военна полиция и войници на сирийската гранична служба ще започнат съвместно патрулиране на района "от сирийската страна на сирийско-турската граница извън пределите на зоната на операция "Извор на мира".

Владимир Путин и Реджеп Ердоган подписаха и меморандум за разбирателство.

По думите на руския президент Москва и Анкара смятат за необходимо да се помага на сирийските бежанци да се върнат в родината си, което ще позволи видимо да се облекчи социално-икономическото бреме на страните, приели бежанци.

Призоваваме международната общност, особено специализираните агенции на ООН, да оказват по-ефективно хуманитарно съдействие на всички връщащи се сирийци без дискриминация, политизация и предварителни условия, добави той.

Руският президент посочи, че е важно да не се допусне терористите в Сирия да се възползват от действията на турските въоръжени сили в североизточната част на страната.

Путин каза, че турският президент Ердоган му е обяснил подробно целите и задачите на операцията на турската армия в Сирия.

В дневния ред на преговорите е въпросът за противодействието на международните терористични групировки и насърчаването на политическия процес в Сирия, включително предстоящото в края на октомври в Женева заседание на Конституционния комитет. Двамата президенти ще обсъдят също така строителството на газопровода „Турски поток“ и изпълнението на договора за доставка на руските зенитно-ракетни комплекси С-400 за нуждите на турската армия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай