Сряда,

Спецчасти борят фалшиви новини за ваксини

От: Пламен Вълков -
A
A
A

Великобритания взима сериозни мерки за борба с фалшивите новини в онлайн платформи свързани с ваксините за коронавирус. За целта са активирани елитни части от британските въоръжени сили. Това съобщи вестник „The Sunday Times”, позовавайки се на документи на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, с които разполага.

Както посочва изданието, военните "вече следят фалшиви публикации за болестта, причинена от новия коронавирус в киберпространството". Отделът също така „събира информация за дезинформация за ваксини от враждебни държави, включително Русия“. Отбелязва се, че през декември още по-голям брой хора ще бъде включен в такива операции в сътрудничество със специалисти от електронната разузнавателна служба (Правителствен център за комуникации, GCHQ), отколкото сега. Според вестника съответното звено, оказвало помощ в борбата срещу терористичната група „Ал-Кайда“ и радикалното движение „Талибани“ е част от 77-ма бригада от британските сухопътни войски.

Активните мерки за противодействие на дезинформацията в Интернет са свързани със значителния брой британци, които не възнамеряват да се ваксинират срещу коронавируса, пише вестникът. Според проучване на King's College в Лондон, около една трета от жителите на Обединеното кралство или не желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, или все още се съмняват в ефикасността на ваксините.

Очаква се следващата седмица властите в Обединеното кралство да одобрят използването на коронавирусната ваксина на американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech. В този случай ваксинирането на населението, според „The Sunday Times”, ще стане възможно от 7 декември. Предвижда се първите ваксинации да бъдат направени на медицински лица, както и на живеещи в домове за възрастни хора. По-рано премиерът Борис Джонсън заяви, че ваксинациите не са задължителни.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички