Сноудън си сътрудничи с Германия за Меркел

Сноудън си сътрудничи с Германия за Меркел | StandartNews.com

Москва. Бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, спомогнал за разкритията на тайните на Агенцията за национална сигурност(АНС) на САЩ, е изразил готовност да свидетелства пред комисия на германския парламент във връзка с разкритията си за програмата на американската АНС, в рамките на която германският канцлер Ангела Меркел вероятно е била подслушвана, съобщава вестник „Айриш таймс".

В четвъртък бившият сътрудник на американското разузнаване се е срещнал в Москва с депутат от германската партия на Зелените. След срещата германският парламентарист заяви, че Сноудън му е дал писмо за Меркел, чието съдържание ще бъде оповестено днес по обяд.

Сноудън няма да може да пътува до Германия, тъй като ще изгуби статута си на бежанец в Русия, но ще може да отговаря на въпроси писмено или по време на срещи с прокурорите на руска територия.

Руският адвокат на Сноудън засега не е потвърдил информацията.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че разбира обидата на европейските лидери към САЩ заради скандала с подслушването, предаде РИА Новости.

Редица страни в ЕС вече поискаха от САЩ разяснения по този повод. Очаква се в близко време във всички служби за сигурност в Евросъюза да се проведат вътрешни проверки.

„Общо взето, когато те шпионират, не е много приятно, независимо от това кой извършва този шпионаж. Затова лидерите се обидиха и аз ги разбирам", коментира руският премиер.

По думите на Медведев, на всички е ясно, че има интерес към чуждите лидери и чуждите държави и това е предназначението на спецслужбите, но се предполага, че все пак това не се прави в толкова "цинична" форма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай