Сменят името на Индия?

На някои от използваните в Индия езици тя се нарича Бхарат, Бхарата и Хиндустан

Сменят името на Индия? | StandartNews.com

Пред индийския премиер Нарендра Моди на срещата на Г-20, която протича този уикенд в Делхи, се появи табелка, на която пише "Бхарат", а не "Индия", което породи спекулации за евентуална промяна на името на южноазиатската страна, предаде Ройтерс.

На някои от използваните в Индия езици тя се нарича Бхарат, Бхарата и Хиндустан – имена на страната отпреди колониалния период, които официално се смятат за взаимнозаменяеми. Въпреки че в официални комуникации на английски език страната традиционно използва името Индия в наименованията на длъжности, като например тези на президента или премиера, по-рано тази седмица в покани за вечеря, изпратени до лидерите от Г-20,  Драупади Мурму бе записана като "президентка на Бхарат".

След като откри днес срещата в Делхи, Нарендра Моди седна на мястото си на масата на лидерите, като на табелката пред него пише "Бхарат" (преди на подобни табелки се е изписвало "Индия"), а на логото на Г-20 са изписани и двете имена – "Бхарат" на хинди и "Индия" на английски.

Говорейки на хинди, езика на мнозинството от хората в Индия, Моди каза: "Бхарат посреща с добре дошли делегатите като председател на Г-20". Делхи посреща лидерите на големите световни икономики за среща в нов конгресен център във формата на раковина, наречен "Бхарат Мандапам".

Според някои поддръжници на името "Бхарат", "Индия" е термин, използван от британските колонизатори, но според историци терминът се е използвал векове преди началото на колониалното управление, отбелязва Ройтерс.

Организацията Раштрия суамсевак сангх, която е идеологически предтеча на партията на Моди Бхаратия Джаната (Индийска народна партия), винаги е настоявала страната да се нарича Бхарат.

Съперниците на Моди казват, че промяната в името се налага сега заради новосформирания от 28 партии опозиционен съюз, наречен "ИНДИЯ", който ще се изправи срещу партията на премиера на парламентарните избори догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай