Смениха зоната на издирване на изчезналия самолет

Смениха зоната на издирване на изчезналия самолет | StandartNews.com

Пърт. Зоната за търсене на изчезналия полет MH370 на Malaysia Airlines е била преместена след "нова надеждна информация", твърдят австралийски служители, предаде Би Би Си.

Австралийският орган за морска безопасност (AMSA) заяви, че търсенето сега ще се съсредоточи в район на 1100 километра на северо-изток от досегашната зона на търсене, в южната част на Индийския океан.

Новата информация се основава на подробния анализ на радарни данни, преди да се изгуби контакт със самолета.

Самолетът изчезна на 8 март с 239 души на борда.

Схемата на издирване беше променена, след като специалистите изчислиха, че Боингът се е придвижвал по-бързо и е изразходил повече гориво, отколкото се смяташе по-рано.

AMSA съобщи, че анализът се основава на последния контакт с радара на самолета между Южнокитайско море и протока Малака.

Издирването се измества към зона с площ от около 319 000 кв. км, центрирани на около 1850 км западно от австралийския град Пърт. Шест кораба и десет летателни апарата се насочват към района.

Междувременно японски сателит засече около 10 плаващи предмета на около 2500 километра югозападно от австралийския град Пърт. Според правителствената служба за издирване и разузнаване най-големият от предметите е с размери 8 на 4 метра.

Службата уточнява, че сателитните снимки са били направени в сряда в рамките на операцията по издирване. Възможно е това да са отломки от изчезналия на 8 март малайзийски самолет, заяви източник, запознат със случая.

Вчера тайландски сателит локализира около 300 предмета в зоната за издирване на изчезналия полет край Пърт.

Търсенето беше подновено, след като бури и силни ветрове принудиха австралийските, китайските, японските и американските самолети, участващи в издирването, да се приземят, 5 кораба трябваше да напуснат зоната в южната част на Индийския океан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай