Смазващ удар по Русия. Сбогом на диамантите

Г-7 подготвя нова забрана, влиза в сила от 1 януари

Смазващ удар по Русия. Сбогом на диамантите | StandartNews.com

След решението на Европейския съюз да забрани движението на коли с руски номера, нов, смазващ удар се задава за Москва. Тя  ще трябва да каже сбогом на диамантите.

Групата на седемте най-големи икономики в света (Г-7) подготвя забрана за вноса на руски диаманти. Мярката ще бъде договорена през следващите две или три седмици, каза белгийски официален представител в петък, предава Bloomberg.

Механизмът, който предвижда забрана за директните покупки, се предвижда да влезе в сила на 1 януари. По-постепенно ще се въведе и забрана за непреките покупки, посочва белгийският правителствен служител.

Белгия не е член на Г-7, но най-голямата борса за търговия с диаманти в света се намира в белгийския град Антверпен. Брюксел по-рано каза, че ще подкрепи ограничителни мерки за диамантената индустрия в Русия, ако Г-7 намери ефективен механизъм за санкции.

По-ранните опити за санкциониране на руските скъпоценни камъни в Европа срещнаха съпротивата на водещи страни-вносителки, вкл. и Белгия. Основното им опасение е от изместването на търговията към други центрове.

Произходът на диаманта е ясен от началото на веригата на доставки, когато му бъде издаден сертификат по Кимбърлийския процес, предназначен да прекрати продажбата на така наречените кървави диаманти, които финансират войни.

Г-7 трябва да уреди техническите подробности за забраната на руските диаманти. След това Европейският съюз (ЕС) може да разработи свой документ за санкции. Планът е да се забрани закупуването на необработени или полирани диаманти, независимо дали директно от руския гигант Alrosa PJSC, или от прекупвачи от Индия или Обединените арабски емирства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай