Служители на NSA подслушвали близките си

Служители на NSA подслушвали близките си | StandartNews.com

Вашингтон. Най-малко дузина служители на американската Агенция за национална сигурност (NSA) са злоупотребили с тайните програми за наблюдение през последното десетилетие - най- често, за да шпионират близките си, предаде Ройтерс.

В писмо до Съдебния комитет на Сената на САЩ, Джордж Елард, главен инспектор на NSA, очерта 12 случая на "съзнателната злоупотреба" с програмите на агенцията за събиране на разузнавателна информация от 1 януари 2003 година.

Дейността на агенцията са подложени на интензивен контрол след изтеклата информация от Едуард Сноудън, че правителството на САЩ събира много повече информация по интернет отколкото бе предварително известно.

През 2004 г. например цивилна служителка на работа в чужбина е следила мобилния телефон на съпруга си, защото го подозирала, че има извънбрачна връзка. В друг случай чужденка на работа в структурите на американското правителство споделила, че нейният приятел, който работел за АНС, следял телефона й, предаде БТА. Последвало разследване и станало ясно, че от 1998 г. до 2003 г. въпросният мъж е подслушвал телефоните на девет жени и дори е проверявал самоличността на някои от хората, звънели на тези жени. После той подал оставка заради скандала.

През 2003 г. друг служител на агенцията следял данните от телефонните разговори на приятелката си чужденка, за да установи дали тя се е замесила с чужди агенти или с дейности, които можело да му създадат проблеми.Военен от АНС пък преровил шестте електронни пощи на бившето си гадже още при постъпването си на работа. Когато бил заловен, той се оправдал, че искал да тренира научените в агенцията техники.

Американски закон забранява на NSA да следи разговорите на американци или на чужденци, пребиваващи законно в страната, освен ако те не са заподозрени, че са замесени в терористични дейности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай