Словакия взима само бежанци християни

Словакия взима само бежанци християни | StandartNews.com

Словакия обяви, че ще приеме само бежанците от Сирия, които са християни, по схемата за преместването им в държави от ЕС, предаде Би Би Си. Страната трябва да приеме 200 души от лагери в Турция, Италия и Гърция в рамките на плана на ЕС за преселването наа 40 000 мигранти от кризисни райони. Говорителят на министерството на вътрешните работи Иван Метик каза, че страната му няма да приема мюсюлмани, тъй като те не биха се чувствали като у дома си. Метик отрича в решението на словашкото правителство да има признаци за дискриминация. Според него решението е взето, за да не се нарушава хармонията в отношенията между различните общности, живеещи в страната.

Междувременно германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че страната му е приела близо половината от всички бежанци, пристигнали в последно време в ЕС, но няма да може да издържи дълго на това темпо. Завчера Германия обяви, че очаква 800 000 души - рекорден брой, равняващ се на 1 процент от цялото й население - да пристигнат до края на годината и да подадат молба за убежище. "Тази година трябва да намерим начин да се справим и ще успеем. Но в дългосрочен план 800 000 на година е много за страна с размерите на Германия", каза Мезиер в сутрешния блок на телевизия "Цет Де Еф".

Етническото напрежение между бежанци в пренаселените хостели в централния град Зул доведе до шумна кавга, при която бяха ранени 10 души, отседнали в хостел, и четирима полицаи. Свадата започнала, след като един от гостите на хостела бил обвинен, че е обидил Корана.

Оперираха словашкия президент

Словашкият президент Андрей Киска е бил опериран в клиника в съседна Чехия, предаде АФП. Държавният глава е претърпял ендоскопска интервенция на тазобедрената става в клиника в чешкия град Пилзен, след като консервативното лечение не дало резултат, съобщиха от президентската служба в Братислава. Киска ще остане в лечебното заведение още три дни.

52-годишният политик е четвъртият президент на Словашката република. През миналата година спечели изборите, побеждавайки премиера Роберт Фицо. Киска е отявлен критик на руските действия в Украйна. Президентът на Словакия е женен, има четири деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай