Словакия ще препъне либералите. Фицо държи големия залог на ЕС

Външната политика на Словакия в пряка зависимост от победата на изборите

Словакия ще препъне либералите. Фицо държи големия залог на ЕС | StandartNews.com

Днес Словакия провежда парламентарни избори в ожесточена битка между бившия премиер Роберт Фицо и прозападните либерали, предаде Ройтерс.

Според последните проучвания влиянието на двете партии е изравнено, като се очаква победителят пръв да получи възможността да сформира правителство, което да замени службното такова, управляващо 5,5 милионното население на страната от месец май. Имащите право на глас могат да се включат в изборите до 22 часа местно време, а резултатите ще станат известни няколко часа по-късно. 

Правителство начело с Фицо би означавало Словакия да се присъедини към Унгария и да се усложни  постигането на консенсус в ЕС по въпроса за подкрепата за Украйна в момент, когато Европейският съюз се стреми да остане обединен във възпирането на руската инвазия. Правителство, водено от "Прогресивна Словакия", би запазило сегашния курс на международна политика и ще продължи силната подкрепа за Киев, придържейки се към либералната линия в ЕС по въпроси, свързани със зелената политика и правата на представителите на ЛГБТ+ общността.

"Вече всичко зависи от избирателите", заяви лидерът на "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка, който е и заместник-председател на Европарламента, след като гласува в столицата Братислава. 

Фицо публикува видеозапис във "Фейсбук", на който той пуска гласа си заедно с майка си, и заяви, че се надява "здравият разум" да надделее в изборите, "така че да не ни въвличат в приключения, независимо дали по въпроса за миграцията или за армията".

Очакванията са обаче нито една от двете партии да не спечели мнозинство, което означава, че бъдещото правителство ще разчита на резултатите на по-малките партии, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай