След смъртта на Елизабет: Ето кой монарх е най-дълго на трона

Празненствата по повод 50-ата годишнина от управлението на датската кралица ще се проведат този уикенд, но ще бъдат в променена форма

След смъртта на Елизабет: Ето кой монарх е най-дълго на трона | StandartNews.com

Султанът на Бруней стана най-дълго управляващият жив монарх след смъртта на кралицата на Великобритания Елизабет Втора, съобщи в. "Дейли мейл".

Елизабет Александра Мери Уиндзор почина на 8 септември в замъка Балморал. Тя властва 70 години и 7 месеца.

Хасанал Болкиах е провъзгласен за султан през 1967 г. Той е на трона 54 години и 339 дни. Това е с над четири години повече от управлението на датската кралица Маргрете Втора, която е на второ място в света по дълго управление. Тя е кралица на Дания от 14 януари 1972 г., като е изключително популярна сред населението. 

82-годишната Маргрете Втора изрази съболезнованията си на новия британски крал Чарлз Трети, като заяви, че майка му е била "високо уважавана и силно обичана".

"Майка ви беше много важна за мен и моето семейство. Тя беше внушителна фигура сред европейските монарси и голямо вдъхновение за всички нас. Ще ни липсва ужасно", пише в писмото на датската кралица до новия крал.

Заради смъртта на Елизабет Втора празненствата по повод 50-ата годишнина от управлението на датската кралица ще се проведат този уикенд, но ще бъдат в променена форма от уважение към паметта на най-дълго управлявалия британски монарх. 

Промяната на програмата през идните дни е по желание на кралицата, съобщи директорката по комуникациите на датското кралско домакинство. Кралското семейство работи по множество промени в програмата, добави тя, без да разкрива промените засега, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай