След разговора със Зеленски! Ердоган направи най-важното предложение

Прекратяването на огъня в Украйна трябва да бъде постигнато възможно най-скоро, посочи Ердоган

След разговора със Зеленски! Ердоган направи най-важното предложение | StandartNews.com

Турция е готова да действа като посредник и да бъде домакин на преговори, с които да се постигне мир в Украйна. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на своя украински колега Владимир Зеленски в разговор по телефона.

Разговорът между двамата лидери обхваща както регионални, така и международни въпроси, с особен акцент върху украинско-руския конфликт, се казва в изявление на дирекцията по комуникациите в Анкара.

Турция полага "интензивни усилия" за прекратяване на насилието в Украйна и за установяване на траен мир. Прекратяването на огъня в Украйна трябва да бъде постигнато възможно най-скоро, посочи Ердоган по време на разговора. Той също така подчерта значението на преструктурирането на черноморския зърнен коридор и възстановяването на оперативния му статус, като добави, че поддържа дипломатически отношения с двете страни в преследване на тази цел.

Турция беше основен участник във вече блокираното споразумение, което улесни безопасното преминаване на украински зърнени пратки през Черно море.

Споразумението, постигнато с посредничеството на ООН през юли 2022 г., целево позволява на Украйна да изнесе зърно и храни през три черноморски пристанища. Русия обаче възпрепятства сделката през юли, насочвайки се към санкции и ескалиращи атаки срещу пристанищната инфраструктура в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай