Слабият паунд привлече повече туристи на Острова

Слабият паунд привлече повече туристи на Острова | StandartNews.com

Резервациите за самолетни билети до Великобритания след референдума за излизане от ЕС са се увеличили, защото туристите се опитват да се възползват от по-евтините почивки на Острова след обезценяването на паунда, съобщава Ройтерс. Самолетните резервации са скочили с 4,3% за 28-те дни до 21 юли спрямо същия период миналата година според туристическата информация на компанията ForwardKeys. Това е обрат в негативната тенденция, наблюдавана преди референдума от 23 юни, когато продажбите на самолетни билети бяха паднали с 2,8%. След решението на британците да напуснат ЕС паундът се обезцени с около 10% спрямо долара и еврото, което направи изгодни почивките в Обединеното кралство.

"Brexit имаше незабавен позитивен ефект върху посещенията на чуждестранните туристи във Великобритания", заяви изпълнителният директор на ForwardKeys Оливър Джегър. Резервациите от страни извън Европа са се увеличили с 8,6% в четирите седмици след референдума спрямо същия период миналата година, като числата преди 23 юни показват, че е имало спад в търсенето с 0,1%. Най-голям интерес за почивки във Великобритания в страните извън Европа се наблюдава в Хонконг, САЩ и Канада. Запитванията от Европа регистрират спад от 1,8% след Брекзит спрямо същия период миналата година, но това отново е подобрение предвид факта, че в месеца преди референдума от 23 юни се е наблюдавал 6,8% спад в резервациите от ЕС.

Увеличаването на броя на чуждестранните туристи вероятно ще даде тласък на приходите от туристическите атракции, хотелите и магазините в цяла Великобритания, коментират от ForwardKeys. Секторът вече очаква да усети ползата от тенденцията все повече британци да остават у дома за ваканциите предвид очакваните трудни икономически времена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай