Скопие осъмна с палатков лагер (ОБЗОР)

Скопие осъмна с палатков лагер (ОБЗОР) | StandartNews.com

Протестиращите остават на площада до оставката на Груевски, лидерите пак не се разбраха

След огромния митинг в неделя, в който участваха 20 000 души, голям брой македонци прекараха нощта срещу понеделник в палатков лагер пред сградата на правителството в Скопие, предаде Танюг. На улицата останаха студенти, преподаватели, депутати, ученици, а лагерът бе обграден от полиция. Обитателите на палатковия лагер решително заявяват, че няма да си отидат, докато премиерът Никола Груевски не подаде оставка.

В неделя по време наанационалния протест срещу Груевски лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Зоран Заев съобщи, че над 4600 души ще останат на улицата до окончателното падане от власт на Груевски. В протеста участваха десетки хиляди граждани от всички краища на Македония. Социалдемократите възнамеряват протестите да продължават всяка вечер, докато не бъде изпълнено искането им за оставка на Груевски и цялото правителство. Митингите започнаха на 5 май, след като Заев разпространи скандални записи, от които става ясно как управляващите се опитват да прикрият убийство. "Тази нощ оставам тук до към 6 часа. След това отивам в Струмица, където трябва да изпълня законовите си задължения пред съда. След това се връщам обратно тук, освен ако Груевски не ни изненада и не подаде оставка междувременно", каза в неделя вечер Зоран Заев.

Днес той участва във втората лидерска среща за намиране на изход от политическата криза. Срещата, която е с посредничеството на американския посланик Джес Бейли и този на ЕС Аиво Орав, обаче завърши без резултат. В нея участваха премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, Зоран Заев, Али Ахмети от Демократическия съюз за интеграция и Мендух Тачи от Демократическата партия на албанците. "Няма никакъв напредък в преговорите между лидерите на основните македонски партии. Зоран Заев не е приел предложението на албанската ДУИ за формиране на работни групи", съобщи медията А1.

Преди приключването на разговорите от опозицията съобщиха, че няма да "участват в никакви договорки, ако няма споразумение за преходно правителство". Участниците все пак се договориха за нова среща на 26 май. Ясно е, че няма напредък, но поне се разбрахме за нова среща, каза Заев и допусна, че на днешната му среща с Груевски в Страсбург ще бъдат направени нови предложения от страна на ЕК. Никола Груевски отказа да отговаря на журналистически въпроси, тъй като се очакваше да говори на планирания за снощи контрапротест на неговата партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай