Изтеклите документи! Сърбия отговори светкавично на обвинения

Най-сериозното изтичане на американски тайни през последните години

Изтеклите документи! Сърбия отговори светкавично на обвинения | StandartNews.com

Скандалът с изтеклите документи трещи! Сърбия, единствената страна в Европа, която отказа да наложи санкции на Русия за нахлуването й в Украйна, се е съгласила да достави оръжия на Киев или вече ги е изпратила, според секретен документ на Пентагона, съобщи Ройтерс.

Документът, обобщение на отговорите на европейските правителства на исканията на Украйна за военно обучение и оръжия, бе сред десетки класифицирани документи, публикувани онлайн през последните седмици в това, което може да бъде най-сериозното изтичане на американски тайни през последните години, отбелязва Ройтерс.

ВИЖ ОЩЕ: Скандалът с изтеклите документи: Как Орбан нарече САЩ

Озаглавен „Европа/Отговор на продължаващия конфликт Русия-Украйна", документът под формата на диаграма изброява позициите на 38 европейски правителства в отговор на украинска молба за военна помощ. Графиката показва, че Сърбия е отказала да предостави обучение на украинските сили, но се е ангажирала да изпрати оръжия или вече ги е доставила. Освен това се казва, че Сърбия има политическа воля и военна способност да предоставя оръжие на Украйна в бъдеще.

Документът е с гриф "Секретно" и NOFORN ("Да не се предоставя на чужди граждани"), което забранява разпространението му на чужди разузнавателни служби и армии. Той е с дата 2 март и е щампован с печата на офиса на Обединените началник-щабове.

Последва светкавичен отговор от Сърбия.

"Белград не е продавал и няма да продава оръжия на Киев или Москва." Това заяви сръбският министър на отбраната Милош Вучевич в отговор на информация в световните медии, че Сърбия се е съгласила да доставя оръжия на Украйна.

"Повече от 10 пъти сме опровергавали тази лъжа, ще го направим отново. Сърбия не е продавала и няма да продава оръжия нито на украинската, нито на руската страна, нито на държави в съседство със зоната на конфликта", каза той, предаде БГНЕС.

ВИЖ ОЩЕ: Напрежение между САЩ и Египет заради нови разсекретени данни

Правителството на Вучич обяви неутралитет по въпроса за войната в Украйна, въпреки дълбоките исторически, икономически и културни връзки на страната с Русия.

"Ако този документ е точен, той или показва двуличието на Вучич по отношение на Русия, или той е подложен на огромен натиск от Вашингтон да достави оръжие на Украйна“, заяви Януш Бугайски, експерт по Източна Европа към фондация Джеймстаун, институт за външна политика.Москва заяви през март, че е поискала от Белград официално обяснение във връзка с предполагаеми доставки на оръжие за Украйна.

ВИЖ ОЩЕ: Пентагонът се тресе, скандалът с изтеклите документи се изостря

Производителят на оръжия Крушик от Валево отрече да е предоставяла ракети или друго оръжие на Украйна, а президентът Вучич окачестви твърденията като огромна лъжа.

"Ние не сме изнасяли никакви оръжия или боеприпаси за Русия или Украйна“, каза той по време на посещението си в Катар на 5 март.

От началото на войната през февруари миналата година Вучич се опитва да балансира тесните връзки с Москва с целта си да се присъедини към Европейски съюз. Но Сърбия е единствената между 44 европейски страни, която се въздържа да наложи санкции на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай